Още по темата

Истанбулската конвенция за равенството между половете днес не мина през две парламентарни комисии, където управляващите от ГЕРБ се оказаха малцинство.

Но в Комисията по външна политика, ГЕРБ надделяха и Истанбулската конвенция бе одобрена с 10 срещу 7 гласа, след уверение от управляващите, че документът може да бъде гласуван с тълкувателна декларация за т. нар. „социален пол”.

Първо Правната комисия в Народното събрание реши да не обсъди на първо четене спорния документ. Точката от дневния ред беше отхвърлена с 10 гласа от БСП, Обединените патриоти и „Воля”. Разглеждането на конвенцията бе подкрепено само с 8-те гласа на представителите на ГЕРБ. А предложението да не се разглежда бе направено от БСП.

Какво мислят българите за „джендър“ и домашното насилие

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Призна ли правителството на Борисов третия пол

После Комисията по младежта и спорта направо отхвърли Истанбулската конвенция с 10 срещу 9 гласа. И тук документът беше подкрепен само от депутатите от ГЕРБ, като един от тях - Георги Марков, дори гласува против.

Преди това от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че за конвенцията трябва да бъде попитан българският народ.

„Ние искаме да бъде спряно гледането на Истанбулската конвенцията в Народното събрание. Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от „БСП за България” в Народното събрание с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция”, каза Нинова.

„Конвенцията създаде огромно напрежение в българското общество, различни мнения, мнения на църквата, тежка дискусия вчера. Това е разделение. Към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на Министерския съвет, който да указва какви национални закони трябва да променим след нейното ратифициране. Няма яснота”, добави Нинова.

Затова БСП ще настоява да се спрат всички процедури по гледането на Истанбулската конвенцията в парламента и да се направи обществена дискусия.

 „Смятаме, че този, който трябва да се произнесе по този въпрос, е българският народ”, подчерта Нинова. „Само народът и суверенът може да каже волята си по този въпрос, след създалата се вече ситуация”, посочи Нинова.

Въпросът, който предлагат от БСП за референдума е: „За” или „против” сте ратификацията на Истанбулската конвенция. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.