68

П арламентът избра тримата нови министри. Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов се заклеха и поемат регионалното, транспортното и вътрешното министерство. 

След продължили няколко часа дебати в парламента, депутатите първо освободиха от поста министър на транспорта Ивайло Московски. 

Гласуваха 216 депутати, "за" бяха 208, "против" 8, нямаше въздържали се. На негово място беше избран Росен Желязков. Гласуваха 213 депутати, "за" 125, "против" 88, нямаше въздържали се.

След това беше освободен и Николай Нанков като регионален министър. Гласуваха 213 депутати, за 205, против 8, въздържали се няма. Веднага след това НС избра Петя Аврамова за регионален министър. Гласуваха 215 депутати, за 125, против 90, въздържали се няма.

Накрая депутатите освободиха Валентин Радев като вътрешен министър. Гласуваха 216 депутати, "за” 207, "против” 9, въздържали се няма.

Веднага след това НС избра досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов за министър на вътрешните работи. Гласуваха 216 депутати, "за” бяха 126, против 90, въздържали се няма.

Росен Желязков

"Влизам със смесени чувства в Министерството на транспорта. В такъв момент чувствата винаги са смесени”, каза новоизбраният министър на транспорта Росен Желязков.

"Запознат съм с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, предстои да приоритизираме следващите стъпки. Не е сега моментът, в който трябва да се прави оценка или самооценка. Все пак контекстът за тази рокада не е от най-благоприятните, които са възможни в политическия цикъл. Искам да благодаря на Ивайло Московски, с когото сме работили дълги години в различни качества, но винаги конструктивно – особено в сферата на електронното управление, на информационните технологии и съобщенията“, каза още Желязков. 

Преди да бъде избран Росен Желязков каза, че няма да се крие като щит зад Министерския съвет.

"Като кандидати за министри не бихме се крили като зад щит с програмата за управление, а бихме поели ясен и категоричен ангажимент. Ангажиментът, който поемам, ако бъда избран за министър на транспорта, е да се опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност”, заяви Желязков.

Заелият досега поста Ивайло Московски, с който заедно влязоха в министерството, му пожела успех.

"Той доста често си беше тук, така че това не му е първото влизане. Пожелавам му успех, кураж и сили да управлява мъдро и балансирано този сектор”, каза Московски.

Петя Аврамова

"Съзнавам отговорността, която поемам с този пост, ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри", заяви новоизбраният регионален министър Петя Аврамова. Имам три приоритета: ефективност, качество и контрол. За мен ще е ценно да получа подкрепата на Нанков. Ще бъде ценно да получа възможност да ползваме неговите знания и опит, ще разчитам на професионализма, опита на всички служители на МРРБ. Отговорен човек съм, ще се опирам на опита на знанията на всички в сферата, ще работя съвместно с общините, ще работя съвместно и с бранша и съсловните организации. Вярвам, че ще успеем да свършим работата, която ни предстои и тя е за облагородяване на нашата държава, за добри пътища, за добра градска реда, подчерта Аврамова. "Всеки носи политическа отговорност, приемам акта, който направиха колегите и министър Нанков като морален акт на съпричастност към това, което се случи", добави още Аврамова.

"Щастлив и удовлетворен съм, оставяме подредена къща на добър стопанин. Убеден съм, че Петя Аврамова ще се справи повече от добре", заяви бившият вече регионален министър Николай Нанков в кулоарите на НС.

Младен Маринов

"Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата й трябва да продължи това, което се прави”, каза новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов минути след гласуването на номинацията му в парламента.

"Смятам, че ориентирайки се и към човешкия ресурс, и към технологичното обновяване, ще постигнем добри резултати“, подчерта Маринов.

Той не пожела да коментира кой ще заема овакантената позиция на главен секретар на МВР с мотива, че този въпрос не стои на дневен ред в момента.

От своя страна вече бившият вътрешен министър Валентин Радев потвърди, че се връща като депутат в парламента и ще бъде член в Комисията по отбрана.

Младен Маринов заяви, че се чувства развълнуван и със сълзи на очи благодари на колегите в МВР, с които е бил 28 години. Благодарност и извинения поднесе и на семейството си.

„Искам да благодаря преди всичко на семейството си, тъй като през цялото това време най-вероятно не съм бил най-добрият баща. Предполагам, че това съм го правил, за да може и други семейства да се чувстват сигурни”, каза развълнуван Маринов.

"През цялото време с колегите сме били на най-горещите точки, решавали сме сложни проблеми, които крепят институционалността и държавността, с убеждението сме, че са решавани в правилната посока“, каза още той.

Народното събрание днес обсъди внесените оставки на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков.

От БСП и ДПС заявиха, че смяната на министрите няма да доведе до нужната промяна. 

БСП призова за оставка на кабинета, а от ДПС - диалог, ясна управленска програма, дълбоки промени и нов тип на управление.

Левицата поиска номинираните за министри да обяснят какво ще правят. "Те не са просто пионки, които просто заменят едни хора с други, а ще са реални политици", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

"Искаме дебат по политики. Тук не е конкурс за красота, това е българският парламент и трябва да дебатираме по политики", подчерта той.

Председателстващият заседанието зам.-председател на Народното събрание Емил Христов на няколко пъти отговори, че кандидатите ще имат думата накрая на дебата. Искаме отговорите преди да закриете дебата, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Ако искате да криете кандидатите за министри, какъв е смисълът от днешния дебат, попита той и призова да им се даде думата в хода на дискусията.
Емил Христов обясни, че кандидати винаги досега са изслушвани след разискванията.

Политиката няма да се смени с тези промени в кабинета и правителството трябва да си отиде, коментира Свиленски.

"Предсрочни парламентарни избори са неизбежни", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Нито министерски оставки, нито промяна във формата на управление, нито предсрочни избори са решение сами по себе си. Нужен е диалог, ясна управленска програма, дълбоки промени и нов тип на управление. Нужно е реанимиране на държавността", каза председателят на ДПС.

Той заяви, че разделителният национализъм в някои европейски държави не може да гарантира стабилна и обединена Европа. Трябва да се преборим с разделителния национализъм и да възприемем обединителния патриотизъм, основа на българския етнически модел, подчерта той.

Отговор от ГЕРБ

"Вие сте слаба опозиция, не предлагате алтернатива, а нещо виртуално. Затова ние продължаваме. Няма нито едно отстъпление от ангажиментите ни към избирателите”. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в пленарната зала.

"Правителството увеличава своя ангажимент по увеличаването на доходите. Знаем, че в проектобюджета за 2019 г. има 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера. От юли месец ще имаме увеличение на пенсиите с близо 6%. Имаме икономически растеж, който е 4%. Има и повече приходи“, подчерта Цветанов.

Той попита депутатите от опозицията дали могат да декларират подобни положителни резултати от периоди, в които са участвали в управлението на страната.

"По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата", заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Много е тъжно още преди да стъпят в длъжност новите министри да искате те да отговарят на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да решава с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи само той“, каза Рашидов.

"Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста, но това, че съсипахте понятието „опозиция“ прави в немилост всяко управление. А когато е немило едно управление, това застрашава националната сигурност. По тази логика заради това, че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери. Така че по-добре вие си подайте оставката и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сериозно управление и сигурност в държавата", каза още Вежди Рашидов.

"Eдинственият човек от БСП, който до момента е подал оставка в този мандат, е служителят от „Позитано 20“, наел СПА хотела. Друг оставка не е подал, а се случиха доста неща и във вашата градина", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

"Случиха се арести, оставка не е имало. Политическа отговорност още не е понесена. Така че по-полека с оставките и критиките. Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти, когато излизате на трибуната. Веднъж да сте поели отговорност за ваши действия“, коментира Биков.

Коментар и от "Атака"

"В оставките няма нищо драматично. Обновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично”, заяви лидерът на "Атака“ и председател на ПГ на "Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

"Трябва да продължаваме и продължаваме като сменяме трима министри“, подчерта Сидеров, припомняйки, че в групата на „Обединени патриоти“ има разминаване относно гласуването на оставките, които няма да бъдат подкрепени от НФСБ.

"Като цяло групата ни ще подкрепи новите министри. Те са посечени от премиера, който има право да направи това и е мотивирал решението си“, коментира Сидеров.

"Като патил и препатил политик мога да кажа за един от новите министри, на МВР, който беше най-обсъжданият. Не знам дали в тази зала има друг народен представител, който да има преки и лични впечатления от улични сблъсъци с Младен Маринов. Аз имам и мога да кажа, че той си вършеше добре работата“, допълни той.

Сидеров изрази подкрепа и за останалите двама министри, които предстои да поемат новите си постове – Роен Желязков и Петя Аврамова.

"Воля"

Позицията на "Воля" винаги е в интерес на българските граждани, ние подкрепяме достойната за уважение позиция на министрите, които са подали оставка, независимо че не носят пряка отговорност, посочи в пленарна зала председателят на партия "Воля" по време на дебатите в НС.

Марешки уточни, че от партията няма да подкрепят "на килограм", а само достойните дела. Той допълни, че не подкрепят действията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

Лидерът на "Воля" заяви, че в пленарна зала не е имало дебат по същество. Той попита дали като извод от целия дебат да си прави извод, че се подготвя коалиция между БСП, ДПС и ВМРО. Ние няма как да подкрепим такава коалиция, коментира той. 

В отговор Юлиан Ангелов от Обединените патриоти заяви, че не може да разбере какво точно прави партия "Воля" в парламента, управляващи ли са или опозиция.

Източник: БГНЕС

Какво доведе дотук

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви решението на управляващите тримата подали оставки министри да бъдат освободени.

Министър-председателят представи и предложенията за нови министри на местата на подалите оставка.

В сряда миналата седмица обаче не се стигна до гласуване на кадровите промени в кабинета, тъй като нямаше постъпил указ от държавния глава за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Радев обясни, че не може да подпише указа преди да е извършена съгласувателна процедура, каквато изисквали правилата. От думите на Радев се разбра, че веднага след като това бъде изпълнено, той ще подпише документа.

Действията на държавния глава накараха мнозина да заговорят за напрежение и дори "война“ между институциите в последните дни, което той категорично отрече.

И докато промените се бавеха, един от кандидатите за министри – Александър Манолев, декларира след “мъжки разговор“ с премиера, че иска кандидатурата му да бъде оттеглена, а като аргументи изтъкна „атаки срещу него от определена група“.

Така се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър.

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Маринов и това позволи персоналните промени в кабинета да бъдат направени от депутатите.

Александър Манолев няма да е министър, атакували го

Отмениха гласуването на министерските оставки

Борисов представи новите министри

НФСБ остава в управлението, засега

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов поиска три оставки и ги получи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 68
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

68 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 31 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 48 минути

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 4 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 4 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 4 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 5 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш

България Преди 5 часа

Това са първите смъртни случаи на болестта у нас