Още по темата

Бюджетът за догодина е под въпрос - БСП ще атакува пред Конституционния съд приетия в четвъртък вечерта закон за финансовата рамка. Снощи депуттаите гласуваха Бюджет 2018 до 23:00 часа. 

Според левицата той е претупан и приет "на тъмно". В частност - причината е процедурна неразбория, при която управляващите без да искат подкрепиха предложение на БСП за допълнително финансиране на два храма. Грешката беше поправена, но на своеобразно трето гласуване, което според БСП е абсолютно недопустимо. 

"Властта в България произтича от народа, а оттам и от Народното събрание. Считайте това за много ясен израз за запазване парламентарния характер на Република България", призова председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

"Не разбирам причините да се прави това, освен дивия популизъм.

Мястото, където се правят предложения, е комисия", контрира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. 

"Радвам се, че са решили да го дадат на КС, защото ще стане ясно, че няма нищо противоконституционно", допълни тя.

„Депутатите, които са членове на Комисията по бюджет и финанси не знаеха за какво става дума. Видите ли, айде за 1 минута на крак, в пленарна зала, на базата на един сгрешен глас, можем да правим промени от такъв калибър. Така не се прави, процедурата трябва да се спазва. И волята на депутатите е тази, която решава нещата“, категорична бе Менда Стоянива.

Най-важният финансов закон беше приет от депутатите в четвъртък след 13-часов работен ден.

Той предвижда догодина икономиката ни да нарасне с 3,9%, безработицата да намалее до 6,2%, а инфлацията да е 1,6% - заради поскъпването на храните и горивата.

Според разчетите на властта от догодина хората с най-ниски доходи ще получават 510 лева минимална работна заплата. Планирано е тя да се увеличава постепенно до 610 лева през 2020 г.

Депутатите запазиха партийните субсидии

Стоянова: В БАН не им харесва да се борят за заплатите си 

Увеличават майчинските с 40 лв. и минималните пенсии със 7 лв.

Бюджетът и Ньойският договор скараха депутатите

В документа е заложена с процент по-висока вноска за пенсия и увеличаване с по два месеца на възрастта за пенсиониране. От средата на 2018 година пък всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Минималната пенсия ще стане 207 лева, а размерът на максималната ще стане 910 лева. 

Депутатите вдигнаха помощите за деца. Средномесечният доход за отпускане на семейни помощи за деца се увеличава от 400 на 450 лева. Месечните помощи за семейство с едно дете се увеличават от 37 лева на 40 лева. За две деца - от 85 лева на 90 лева; за три деца - от 130 лева на 135 лева и за четири деца - от 140 лева на 145 лева. За всяко следващо дете в семейството помощта ще расте с 20 лева, както досега. Промяна няма и при семейните помощи за семейства с близнаци, които остават 75 лева. 

Скандалите обаче бяха част и от второто среднощно заседание. 

Първото такова беше в сряда срещу четвъртък, когато депутатите обсъждаха Бюджет 2018 г. до малко след 3.00 часа през нощта в парламента.

„Най-голямата ни критика е, че този бюджет няма реформи. За пореден път ГЕРБ доказа, че не може да ги прави. Давам за пример здравеопазването, където стана и скандал. Бедните хора ще бъдат лишени от най-новите и модерни лекарства и само по-богатите ще могат да ги купуват”, заяви преди ден депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК