Още по темата

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреди в доклад Европейската комисия (ЕК).

Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, а броят на пенсионерите ще расте.

До 2070 г. българите може да се стопят до 4,9 млн. души

Ран: Смъртоносна спирала с населението в България

За да се запази стабилността на пенсионните системи, Европейската комисия призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст.

„В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване”, коментира комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен.

Европейската комисия препоръчва също на правителствата на държавите в ЕС национални мерки за насърчаване на раждаемостта и прием на още имигранти.