99

„Най-големият враг на ГЕРБ сме си ние самите и, когато допускаме грешки, съм безкомпромисен. Струва ми безсъние и нерви. Хората, които отстраняваме, са кадри, допринесли много, но идва момент, в който трябва да се разделим. Защото ние не сме БСП. Два пъти в мандат на БСП падат банки. Виждате, навсякъде, където възникне проблем, изникват скрити клетки, които веднага провокират". Това каза премиерът Бойко Борисов по повод оставките на вътрешния, регионалния и транспортния министри, подадени в петък.

Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски се оттеглиха от постовете си след като Борисов поиска оставките им след катастрофата, при която загинаха 17 души край Своге. От БСП настояха за оставки на всички, а от ВМРО поискаха съвет, защото не са били уведомени. От ГЕРБ отговориха на БСП с това, че Корнелия Нинова не е понасяла отговорност. Днес и Валери Симеонов заяви, че ще свика ръководството на партията си, за да реши ще останат ли във властта. В понеделник коалицията се събира, посочи Борисов. 

"Може би се питате защо приех оставките. Министър Нанков е прекрасен специалист. Още им ремонтираме тяхното строителство, аз по никакъв начин не ги съдя. Те са опозиция, да си говорят. Ние си гледаме нашата работа", заяви Борисов.

„БСП нямат никакво право да говорят за строителство и инфраструктура. Много бързо и удобно забравиха в какво състояние бяха магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“ по тяхно време“, отбеляза Борисов. Той посочи, че дадените милиарди от предходни правителства за модернизация на ВВС не са изхарчени целесъобразно и закупените самолети и вертолети не са имали договори за поддръжка, което налага днес да бъдат използвани само за транспорт.

Той е във Варна, където провери изпълнението на инфраструктурните проекти, а за оставките говори пред над 250 младежи от цялата страна в рамките на летния университет на Младежи ГЕРБ, който тази година се провежда под мотото „Само истината, не на фалшивите новини“. Все пак той посочи, че ще посочат от ГЕРБ новите министри и че има имена. 

"Можеха ли отговорните министерства с действията си да предотвратят трагедията край Своге? Можеха. Разбира се, всички агенции, лаборатории и надзор също имат вина и затова в момента всички те са на разпит и имат обвинения. Ние обаче трябваше да понесем своята политическа отговорност чрез оставките на тримата министри", заяви Борисов. 

Той бе категоричен, че автобусните фирми ще трябва да инвестират в закупуването на  седалки с колани за превозните средства.

„Ако не, няма да возят хора. Тук вече не трябва да се коментира дали браншът щял да загуби. Ако искаш да караш, трябва да бъдеш с колан. Това трябва да бъде незабавно въведено. Новият министър трябва да се погрижи за това. Много се направи и за шофьорските книжки, и за коланите, но не е достатъчно. Фактът е, че трима министри отговарят и това се е случило. И се размива отговорността. Аз мисля, че трябва да се поеме политическа отговорност за това. Като има проблем трябва да се носи отговорност", категоричен е премиерът.

За инцидента с колата на бащата на президента, при който Георги Радев удари с мъж в електрическа триколка, той каза.

За случая в Харманли не искам да коментирам. 45 минути мърлява работа. Идва една патрулка, чуди се. Чак на 25-ата минута предприема някакви действия", заяви министър-председателят.

Във Варна бе и Цветан Цветанов: 

„Когато се създава усещане, че нещо не е наред, ние от ГЕРБ поемаме политическа отговорност. Не казваме, че тези министри носят пряка отговорност. Но трябва да се поеме отговорност, за да могат всички институции да продължат да работят”. Така председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов коментира трите министерски оставки, подадени в петък заради трагедията край Своге. 

Цветанов подчерта, че отговорност трябва да носи всеки човек, които заема висок държавен пост.

„Насреща си имаме креслива опозиция, която раздава морални оценки, а самата тя не може да излезе от това, което е създала като модел. ГЕРБ е по-различна от столетницата. В БСП да се носи политическа отговорност - такова нещо няма“, категоричен бе Цветанов.

Той заяви, че оставките на Радев, Нанков и Московски ще бъдат обсъдени с коалиционните партньори на ГЕРБ в кабинета. Цветанов обаче не коментира темата за това кои ще са следващите министри на вътрешните работи, транспорта и регионалното равитие.

Той коментира още, че „удобният за БСП момент”, свързан с автобусната катастрофа, бил, че така социалистите успели „по някакъв начин да се отклонят от темата с инцидента с колата на бащата на президента”.

„Искам да попитам президента как така дава една оценка за трагедията край Своге и друга - за инцидента с неговия баща. Нека да има доблестта и да застане като президент на страната, а не като партиен функционер на БСП”, каза още Цветанов.

Около 17 часа в събота автобус, превозващ екскурзианти, падна от 20 метра, загинаха 17 души, трима са в тежко състояние в "Пирогов" и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч. 

Повечето от загиналите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години.

До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са действията на водача и техническото състояние на пътния участък.

В понеделник полицаи и следователи влязоха в сградата в на „Трейс груп” - фирмата, ремонтирала пътя, а във вторник полиция и жандармерия влязоха в офиса на "Мегаинвест холд” в Дупница.

Те изземат документи, свързани с договора, сключен за ремонта на кървавия участък край Своге.

От агенция „Пътна инфраструктура” са подали общо пет сигнала до фирмата изпълнител „Трейс Своге” за спешен ремонт на рисковите участъци от трасето. Крайният срок е бил 15 август или 10 дни преди катастрофата. Регионалният министър Николай Нанков поясни, че нито един от участъците не е ремонтиран.

Шофьорът е задържан за 72 часа от прокурор. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Пуснат бе под домашен арест.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Симеонов решава остава ли във властта

Затварят пътя Своге-София, взимат проби

Жители на Своге излизат на протест пак, трима от ранените с опасност за живота

Съдът пусна шофьора на автобуса

Разказ на жена, оцеляла в автобуса

Борисов: Към никого няма да има пощада

Свидетелите на катастрофата: Какво е станало

Министър: Използваният асфалт край Своге е недопустим

Във Варна Борисов коментира и темата за охраната на границите: 

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че България е пример как трябва да се охранява външната граница на Европейския съюз. Той подчерта, че редица европейски лидери лично са се убедили в това по време на посещенията си у нас. „По въздух и вода могат да ни приемат в Шенген още сега“, заяви премиерът. Бойко Борисов изрази мнение, че в момента международната обстановка е по-сложна от всякога. „Непрекъснато има санкции между най-големите държави и икономики. Тонът между някои европейски лидери се изостри. Свидетели сме на най-мащабните военни учения в Европа от 80-те години насам. Милиарди се дават са превъоръжаване сега вместо за социални услуги, здраве и др.“, обясни той и допълни, че само когато европейските страни работят заедно могат да бъдат конкуренти на САЩ, Китай, Русия и т.н.

По темата с феномена фалшиви новини, българският министър-председател подчерта, че те са голяма заплаха, която е способна дори да събори правителство. „Затова мислете. Проверявайте всяка информация, която достига до вас, без значение от автора, и се замислете дали определени политически и икономически интереси не се крият зад нея“, обърна се към младежите от ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Фалшивите новини пряко кореспондират с учебника на КГБ за създаване на компромати. В този учебник пише, че трябва да се създаде такъв компромат, че когато засегнатият го чете, самият той да се отврати от себе си", подчерта Бойко Борисов.

Той изброи няколко фалшиви новини, които са били тиражирани за него - как е купил остров в Гърция, как е подарил диамант за 12.5 млн. долара, къща в Барселона, как дъщеряма му е фучала с 300 км/час, а тя трябвало да роди в този момент. Борисов припомни и фалшивата новина за Цветан Цветанов от 2009 година, когато се твърдеше, че очаквал незаконно дете. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 99
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

99 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 40 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 57 минути

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 4 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 4 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 5 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 5 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото