Още по темата

На 9 май Министерски съвет ще гласува проектите за нови бронирани машини и изтребители за българската армия, стана ясно днес, като премиерът Бойко Борисов, заедно с министърът на отбраната и Красимир Каракачанов и вицепремиерът Томислав Дончев обявиха, че сухопътната техника ще се сглобява в България.

„Знаете, че тече двуседмичния срок. 2 от 3-те големи проекта ще бъдат готови. Това е за нов изтребител и това, което е и моята мечта като сухопътен офицер – съответно машините за сухопътните войски, защото това е царицата на боя”, заяви премиерът, който заедно с министъра на отбраната и Каракачанов и вицепремиера Дончев посети военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” в Търговище.

Борисов посочи, че именно на това предприятие ще бъде възложена модернизацията по натовски стандарт на бронираните машини на българската армия. В момента в завода се обновяват танкове Т-55 и Т-72.

Каракачанов: Непосредствена заплаха за България няма

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

„Трябва да подчертаем, че имаме прекрасна работа на БАН и военния експертен потенциал – инженерите, учените, които разработват и правят нови системи”, каза премиерът.

Той поясни, че възлагайки работата на българско предприятие държавата ще спести милиарди левове и ще открие нови работни места.

„Това струва огромни пари, а така с 1,2 милиарда лв. можем да модернизираме 96 бронетранспортьора”, каза Борисов. „Ще постигнем ефект, колкото за 4-5 млрд. лв.”

Освен модернизацията се предвижда и закупуването на 150 нови машини за три батальонни бойни групи.

„Сега сме в усилени преговори с няколко американски, френски и немски компании – най-големите в света”, подчерта Борисов.

Военният министър Красимир Каракачанов е категоричен, че новите бронирани машини, който ще се купят за армията, ще се сглобяват в България.

„С един ремонт ще стане доста добър и модерен завод”, заяви Борисов за базата на „ТЕРЕМ - Хан Крум”

„Целта ни е да се произвежда в България, това е и работна ръка и по-високи заплати”, посочи премиерът и поясни, че се разработва система, с която българските танкове да могат да стрелят с управляеми ракети.

Той подчерта, че досега за армията са купувани само транспортни машини, като самолетите „Спартан” и хеликоптерите „Кугър”.

„Само транспортни, все едно ще се изнасяме и сме купували авиация да бягаме с нея”, каза Борисов. „Сега говорим за бойни машини, които да защитават България”.

„В тази международна ситуация ако нещо се развие или ще е мигновено с ядрено оръжие, или са бойци и групи, и тези сухопътни машини ще могат да пазят нашата граница”, смята премиерът.

По отношение на спора сред управляващите, след като в парламента ГЕРБ подкрепиха кандидат, предложен от ДПС за Комисията за енергийно и водно регулиране, а не този на ВМРО, Борисов коментира:

„Няма никакво напрежение в управляващата коалиция, работим много добре с министрите и вицепремиерите”.

„Аз с премиера нямам никакви проблеми, може би трябва да се търси механизъм за подновяване на диалога в парламента, там скърцат колелцата, но това е въпрос на коалиционен съвет”, заяви от своя страна лидерът на ВМРО, Красимир Каракачанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.