Още по темата

"Честит 3-ти март! Поклон пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България".

Това написа във Фейсбук профила си българският премиер Бойко Борисов по повод Националния ни празник.

"Признателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна", написа още Бойко Борисов.

Какво написаха световните лидери за Националния ни празник

Хиляди се качиха на Шипка

Гугъл с гаф за 3 март

Патриарх Кирил на Шипка: Свещено място 

Борисов написа писма до лидерите на Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна, в които отбелязва благодарността на българската държава и българския народ за участието на техни сънародници в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., съобщиха от правителствената пресслужба.
 
“По случай честването на 140 години от Освобождението и Националния празник на Република България 3 март си спомняме с дълбока признателност и отдаваме почит към паметта на всички воини, загинали за свободата на България”, посочва българският министър-председател.

"Събираме се на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода. На руската и българската бойна слава". 

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по случай 140 години от Освобождението на България.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАСОВО СКИ ПУСКАНЕ С ТРИБАГРЕНИЦИ В ПАМПОРОВО

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.

През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина. Вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност", добави Радев.

"Благодаря на Негово Светейшество Неофит и митрополит Софийски и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално Освобождение. Вечна памет за героите!

Вечна признателност към воините на Царя-Освободител! Да живее България!", завърши словото си Румен Радев.

В София, пред Паметника на българския опълченец вицепрезидентът Илияна Йотова призова: 

"Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития, и да променяме собствената си история. Нека да не пренаписваме собствената си съвест и безплодно да спорим кой ден е по-велик-3 март, Съединението или Независимостта".

Тя бе категорична, че всички те са свещени дати в българската история, защото от тези дати започна голямата битка за свобода и единение на българския народ, единение, което, според нея, днес много ни липсва.

„3 март е не само началото на Третата българска държава. 3 март е и ден за поклон пред българската история, поклон пред един велик народ и пред една велика Родина-България“, заяви вицепрезидентът.

Източник: БГНЕС

„За кой ли път ще си спомним и ще препрочетем възванието-манифест на император Александър II, който събуди православната и славянска воля, за да освободи един поробен народ. Днес точно е времето, за да кажем-колко ли трябва да обичаш род и родина, за да участваш в една война. Днес е времето, за да се обърнем към всички онези, които искат да внушават други неща, които казват, че България даром е получила свободата си“, заяви Илияна Йотова.

Тя бе категорична, че точно пред Паметника на българския опълченец, е мястото да им кажем-недейте да петните паметта на онези, които оставиха костите си на Шипка, на Шейново, на Стара Загора и Орлово гнездо.

„Все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на онези, които казват, че опълченците били малък отряд, че някакви велики сили са разпределяли съдбините. Да, така е. Но, тази свобода не идва от 1877-1878 г. Нека да си спомним за духовната мощ на българското Възраждане, макар и закъсняло то припомни великата история на българския народ. Събитията от тази история изковаха българските ценности, които пазим и до днес“, каза Йотова.

„Нека да си спомним духовната мощ на Православната църква, която запази писменост, език, и която ни научи на нещо още по-важно, че за да имаш независимост, трябва да се бориш за нея, и, че суверенитет, е свята дума. Нека да си спомним славните априлски дни, окървавеното ни Отечество и една неописуема жажда за свобода, която накара цяла Европа и славянските народи да погледнат в тези земи, и да видят един поробен и очернен народ, който чакаше своята свобода“, добави вицепрезидентът. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram