140

Г ЕРБ подкрепя действията на правителството за изгонването на 70 руски дипломати от България, каза на брифинг на ГЕРБ лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

„Ние подкрепяме действията на българското правителство, действията, които те са извършили, защото са избрани от народа. Ние бихме го направили по друг начин, без да скъсаме дипломатически отношения или без да се поставяме в тази ситуация. Но това е избрал народът и ние го подкрепяме”

Правителство да не дава крачка назад, има нашата подкрепа. Това каза Борисов. „Винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божий. Българският народ избра Кирил Петков за премиер. Хубаво, лошо - посоката, действията са за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати и те трябва да бъдат продължени. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството. То има пълната ни подкрепа. Иначе това би значело капитулация, отказ от суверенитет. А ние не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре."

В 12 часа изтича ултиматумът от Русия за дипломатите

Борисов каза още, че ултиматумът, поставен от Русия, за отмяна на решението на Министерския съвет за експулсирането на 70 руски дипломати, са обидни за българското правителство. „Нотата и ултиматумът от Москва са обидни за нашето правителство. Обиден съм като българин."

Кирил Петков за руските дипломати: Решението не е мое

Той заяви, че от ГЕРБ са разбрали, че не премиерът в оставка Кирил Петков, а друг е виновен за решението за изгонването на дипломатите.

По негово мнение Петков трябва да носи отговорност за това решение. „Петков отиде в парламента да се направи на важен и на следващия ден: „Чакай, какво стана?". Когато трябва да се вземе решение за Република Северна Македония, излиза Борисов, когато трябва да се вземе решение за оръжия за Украйна - пак излиза Борисов. Това е лидерството. Ако видите детайлите, които са дали службите... Затова сега се налага да излизам и да поемам отговорност. Ние сме на страната на демократичния свят и ГЕРБ го е заявила преди няколко месеца. Аз подкрепям лидерите. Ако "Продължаваме промяната" имат друг лидер, нека да го покажат."

Според Борисов подходът, по който е направено изгонването на руските дипломати, е бил аматьорски, но за него е важна посоката на действие, която той подкрепя. „Абсолютно непрофесионалните и дилетантски действия трябва да бъдат подкрепени, за да стигнат докрай. Има толкова още детайли... но ако влезем в тях сега, ще излезе, че сме с Русия и против правителството. Сега има война и ние сме на страната на Украйна и на евроатлантическия свят. Ако влезем в детайлите и глупостта им, ще излезе, че сме на обратната страна. Към днешна дата аз ги призовавам да не връщат назад, да си свършат работата докрай. Толкова са им възможностите. Крайната цел ние я подкрепяме."

Борисов каза още: „Още преди месеци казахме, че докато не свърши войната в Украйна, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. С 2 ръце подкрепяме чл. 11 за бройките на дипломатите и прекомерното присъствие не само на руски дипломати, но и на обслужващ персонал. Това трябваше да се случи по друг начин, разбира се. Трябваше външният министър и премиерът да го обявят като решение на база доклад на службите, ако има такива. Ако няма - да поемат политическа отговорност, да кажат, че искат реципрочност, да запознаят президента, да дойдат в парламента, ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти."

Той определи като непоправимо "изтичането на милиарди в джобовете на членове на правителството на Петков през руски компании и посредници - от газ, от ток... За по няколко секунди са продавали газ на приближени фирми. Десетки милиони са им в джобовете. Това са непоправими неща, защото трудно ще бъде проследен пътят на тези пари и те трудно ще бъдат върнати в хазната. Българинът обедня."

Кирил Петков: България отзовава 70 руски дипломати

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати. Той уточни, че това е станало благодарение на българските служби.

„Това са служители на руската държава, които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина”, заяви Петков.

Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

В отговор на решнието на 30 юни посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова беше приета в Министерство на външните работи по искане на Русия. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителствадо 12 ч. на 1 юли 2022 г. В нотата се заявява, че в противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България.

Митрофанова заяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България. "Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решението", заяви Митрофанова.

Коментари 140
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

140 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 26 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Свят Преди 1 час

Какви са последните думи на кралицата четете в следващите редове

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 12 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 13 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 13 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 13 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 14 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован