Още по темата

„По-зелено правителство от нашето няма”, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

„При всички положения, това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин” е само спортната инфраструктура. Естествено нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура”, посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Стотици излязоха на протест в София в защита на Пирин

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Вицепремиерът Валери Симеонов добави, че ще се прави един единствен нов лифт и нищо друго.

„Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира за четиридесет и няколко, четири процента или нула четири. Никакво строителство няма да има, защото и законът го забранява, и планът за управление, който променихме също го забранява”, каза Симеонов. Законът ще бъде спазен, категоричен е вицепремиерът.

Бойко Борисов посочи, че позицията е „много ясна, много точна и много зелена”.

„Изцяло свързана с опазване на околната среда… не хотел, чайна не може да се направи, тоалетна не може да се направи. Това им обяснете още веднъж и че единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, към туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордисти и всички останали в планината и да намалим замърсяването на практика от пътя, който всички сте били, знаете какво е”, каза премиерът пред камерите и министрите.

На заседанието бе обсъдена и необходимостта от покупка на нови хеликоптери.

„Направихме преглед на хеликоптерите. Имаме маса хеликоптери”, коментира премиерът.

„Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за „Бърза помощ”. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери”, смята Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов уточни, че предстои да се направи анализ колко ще струва ремонта на наличните хеликоптери. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.