40

Ф орумът „16+1“, който се провежда днес в София има за цел да укрепи Европа, а не да я раздели. С това послание трябва да успокоим всички в Европа, които смятат, че тези срещи не са полезни. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, която тази година е у нас. 

Борисов изтъкна, че бизнес форумът започва с 1500 фирми от всички страни, което е добър знак и свидетелства, че задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество е приобщаващ просперитет.

„Този приоритет не ни разделя – напротив, дава още повече възможности на тези, които сме по-назад и по-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо да наваксаме изоставането. Да успеем да финансираме и завършим общи проекти за свързаност, по които няма пари по кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента“, каза премиерът.

Борисов отчете и успехът на страната ни по време на председателството на Съюза на ЕС, а именно поставянето на темата за Западните Балкани.

Борисов: Справихме се прекрасно, трябва да сме горди

Юнкер похвали България и Борисов за Македония

„Западните Балкани не могат да се разглеждат сами от Европа, защото Гърция, Румъния, Словения, София и всеки проект в областта на инфраструктурата касае тези страни. Това, което започнахме като тема Западни Балкани продължава. Във вторник Тереза Мей ще я продължи. Това е наш успех и мисля, че се представихме добре. Балканите са пряко свързани със страните от Централна и Източна Европа. Вдигайки своя БВП, изграждайки своята дигитална инфраструктура, имаме рядък шанс. Китай гледа положително на тези процеси и всеки един от нас може да подобри стокооборота и да подобри отношенията си с Китай, която добронамерено гледа към нас“, каза в заключение министър-председателят на България. 

Седмата годишна среща събира заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на Китайската народна република.

В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г.: високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.

Посланието от срещата на формата "16+1" в София е: ние не сме против обединена Европа и не искаме нейното разделяне.

В петък, на съвместна пресконференция с китайския си колега Ли Къцян, премиерът Бойко Борисов заяви: Важното послание на премиера Ли Къцян от София е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските инвестиции могат да помогнат за развитието на страните от Централна и Източна Европа.

"Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС", добави той. 

Програмата на събитието предвижда пленарна среща на правителствените ръководители и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството -инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, човешките контакти.

На съпътстващия официалните разговори бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайска делегация.

Престижният международен формат дава възможност за активизиране на отношенията между всяка от участващите страни, както и на регионалното сътрудничество.

„2018 година е изключително важна за България по отношение на инициативата 16+1. За първи път тази среща между държавните ръководители ще се проведе у нас. Това е освен признание, и изключителна възможност за България. Възможностите, които дава тази среща, е България да се представи като изключително атрактивна дестинация за инвестиции, както и възможността на нашият бизнес да предложи своите стоки и услуги, които са изключително качествени. Това е ясен сигнал към китайските инвеститори, че с България може да се работи. Проучването приключи. Аз съм сигурен, че оттук нататък нещата с китайските инвестиции ще се развиват изключително добре, тъй като в момента стокообменът ни е добър – около над 4 млн. евро., но липсват китайските инвестиции у нас. Аз съм сигурен, че това ще се промени. След тази среща до края на месеца всяка седмица в Министерството на инокомиката ще има китайски представители с конкритни предложения”, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.

София беше избрана за домакин на формата „16+1“ в конкуренция с Чехия и Хърватия по време на предишната, Шеста годишна среща, която се проведе в Будапеща през ноември 2017 г. 

Очаква се срещата да завърши с общ заключителен документ „Насоки от София”.  

Паралелно с лидерската среща ще се проведе и бизнес форум. Очаква се да присъстват 200 китайски компании и около 600 представители на европейския бизнес.

Премиерът на Китай Ли Къцян пристигна у нас още на 5-ти юли. Това е първата му визита в България, както и първото посещение на китайски министър-председател от 18 години насам. 

А срещата, очаквано, налага ограничения в придвижването през днешния ден. Ограничен ще бъде достъпът до централната сграда на НДК. Затворен ще бъде и Билетният център, както и клуб „Перото”. 

България ще създаде общ център за обучение и образование на китайския бизнес как се работи в ЕС и какви са европейските правила. Това обявиха премиерът на България Бойко Борисов и министър-председателят на Народна Република Китай Ли Къцян.

Този център ще помага навлизането на китайски фирми, участието им в търгове и процедури в ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки, обясни българският министър-председател.

Китайският премиер каза, че държавата им има готовност да финансира изграждането на този център за глобално сътрудничество, който ще привлече повече китайци да инвестират в страните от Централна и Източна Европа.

„Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център. Също така ще помолим наши учени и експерти да участват в такъв център. Приветстваме участието на експерти от 16-те държави. С участието на всички нашето сътрудничество ще се основава на внимателен анализ, на научни изследвания“, обясни Ли Къцян.

Той обяви още, че ще бъдат намалени и митата за внос на китайския пазар и, че светът се нуждае от приобщаващо развитие, което е невъзможно само ако то не изключва другите страни.

„Отварянето на пазара е съществено за развитието на Китай и затова ние ще продължим с развитието в тази посока, ще се постараем да променим функцията на правителството, за да отговаря по-добре на пазарните условия. Трябва да се придържаме към правилата на пазара, за подобряване на взаимоотношенията на двете страни. По всякакъв начин ще помагаме за възползването от възможностите и условията за растеж, които имаме. Насърчаваме по всякакъв начин глобалната свободна търговия, за да има устойчива търговия и растеж, които ще помагат за по-благодатно развитие на нашето сътрудничество. Вярвам, че сътрудничеството ни ще бъде пример за мотивация за развитието в ЕС и подобряването и развитието на взаимоотношенията между Китай и ЕС, което ще подпомогне за допълнителното развитие и в глобален мащаб“, заяви още китайският премиер.

От своя страна Борисов каза, че България високо цени отношенията си с Китайската народна република. По думите му отношенията между България и Китай се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати.

„Такива биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линиите Русе-Варна – проекти, залегнали в платформата за свързаност на ЕС и Китай. Имаме надежди и очаквания за позитивно развитие по тези и други български проекти, които имат значение и за регионалната свързаност като коридорите 8, 4, 10 и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия и Чехия. Имаме големи възможности в това отношение“, каза Борисов.

По думите му през вчерашния ден в рамките на посещението на китайския премиери Ли Къцян в страната ни са били подписани 15 споразумения, които говорят за издигането на сътрудничеството между България и Китай на ново, по-високо равнище. Добави още, че форумът „16+1“ излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество и търсене на общи подходи и решения, които във все по-голяма степен са в унисон с изискванията на ЕС – отговорност, прозрачност, взаимна изгода и се превръща във важен положителен елемент в отношенията Европа-Китай и ЕС-Китай.

Борисов подчерта, че само когато Балканите са обединени могат да бъдат достатъчно силни. Призова за сътрудничество по общи икономически, дигитални, енергийни и инфраструктурни проекти, за да може да се вдигне вътрешния си БВП, а с това да увеличим доходите на хората и с това да станем конкурентноспособни на другите държави. Борисов подчерта, че за съжаление исторически сме доста назад заради войните, които сме водили, но според него сега е моментът всички да се обединим и да работим за развитието на страните от Източна и Централна Европа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 40 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 11 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 12 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 13 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 13 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 15 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка