Още по темата

Бойко Борисов и Румен Радев днес се срещнаха с емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на официално посещение в България.

В двете отделни срещи и премиер, и президент се фокусираха върху инвестициите. Борисов запозна емира на Катар с картата на транспортните коридори №4, №8, №9 и №10. По време на срещата на специална церемония бяха подписани и три меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката, образованието и младежта и спорта.

Катар и Италия подписаха военна сделка за 5 млрд. евро

Съседите на Катар „клекнаха“, намалиха исканията до шест

Катар с интерес да финансира седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани поздрави Борисов за председателството на ЕС и изрази увереност, че то ще бъде успешно. „Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите“, каза емирът на Катар.

Шейх Мухаммад бин Абдулрахман Ал Тани - вицепремиер и министър на външните работи на Катар и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха меморандум, който позволява двете страни да си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа, както и при търсенето на находища на въглеводороди.

При президента Радев инвестициите също бяха в центъра на разговора. Двамата държавни глави обсъдиха редица проекти от взаимен интерес в сферата на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта и други.

Според Румен Радев страната ни има интерес да използва и опита на Катар в изграждането на интермодални пристанища, както и за привличането на инвестиции в изграждането и развитието на инфраструктура у нас, която е част от европейските транспортни коридори, беше подчертано още на срещата.

В рамките на посещението на Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в София се провежда Българо-катарски бизнес форум с участието на над 60 предприемачи от Катар.

Източник: EPA/БГНЕС

Идеите за развитие на двустранния бизнес с богатото на природен газ емирство са стари и датират още от времето на първия мандат на премиера Бойко Борисов и по-конкретно в периода от края на 2011 г. до средата на 2013 г.

Тогавашният екип на българското посолство съдейства за осъществяването на редица срещи на български и катарски министри, откриха и самолетна линия между Катар и България.

До момента обаче инвестициите остават предимно под формата на инициативи и приоритети на хартия.

Провалят се преговорите за вложение от Катар във фирмата „Градус“. Същото важи и за сътрудничеството в сферата на науката и образованието. И документите подписани с БАН, НБУ и НБКМ остават само на хартия.

Най-големият успех засега е привличането на 50 милиона долара, които Катар депозира през 2012 г. в Българската банка за развитие. Тези пари бяха вложени в България в знак на добра воля срещу бъдещи инвестиционни проекти. Но сумата бе изтеглена през 2013 г. по време на правителството на премиера Пламен Орешарски. Причината е, че ББР така и не успя да предложи на Катар проекти, в които той да инвестира.

Пак през 2013 г. по инициатива на българското посолство в Доха бе проведена среща на Катарския инвестиционен фонд и представители на ББР, водени от директора на банката Билян Балев. Тогава се обсъди идеята за създаване на фонд за инвестиции в малки и средни предприятия по примера на Франция и Италия. Българската делегация обаче се отказа, защото инвестиционната стъпка бе над 30 милиона долара. Това е мащабът за малък и среден бизнес за катарците, а в България подобни вложения могат да си позволят само най-големите предприятия.

Източник: EPA/БГНЕС

Предложения, подобни на тези, направени по времето на няколко поредни българки правителства, за инвестиции в обекти със статут на национално културно значение или в несъществуващото летище край Стара Загора, не биха могли да събудят интерес в държава, чийто инвестиционен портфейл надхвърля няколкостотин милиарда долара.

Емирът на Катар, който е на първо посещение у нас след визитата на неговия баща шейх Хамад бин Халифа през 2008 г., най-вероятно би искал да получи и недвусмислена подкрепа по отношение на нерешения диспут, възникнал през юни 2017 г. със съседите му Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн. Позиция на България е неутрална, но никой не дава пари за такъв подход.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.