Още по темата

Премиерът Бойко Борисов обеща на полицаите 100 млн. лв за увеличение на заплатите, след среща с шефовете на синдикатите на служителите от системата на МВР.

Според премиера тези пари са заради приноса на служителите към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довел до повече приходи в бюджета. Средствата трябва да бъдат гласувани до две седмици. В бюджета за тази година МВР вече получи допълнително 55 млн. лв. за възнаграждения.

Протести „откриват“ българското европредседателство

Полицаи на протест пред парламента

Пожарникарите на протест, министърът не разбира защо

В отговор на Борисов председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов ще предложи протестите на униформените да спрат временно или дори за постоянно. Това обаче ще стане утре.

Днес полицаите все пак ще протестират в София. Малко повече от час всички полицейски синдикати, ръководството на МВР и премиерът коментираха исканията на униформените не само за увеличаването на заплатите им, а и за промяна в наредбата, която определя как месечните им възнаграждения да бъдат формирани.

Представителите на синдиката настояват проблемите с ниското заплащане на работещите в системата да бъдат решени устойчиво и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност, и реформиране на МВР с хоризонт 2030 г.

Въпреки постигнатите договорености при премиера, днес полицаите все пак ще протестират. Между 16.30 и 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите на европейското председателство с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.

Срещата днес бе провокирана от скандала, който започна след свалянето на билборд на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи, който обясняваше на английски колко ниски са заплатите на служителите на реда.  

С разрешаването на казуса се зае лично премиерът, който обеща на полицаите безплатен билборд от наетите за европредседателството, но те му отказаха.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.