Още по темата

Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на завода „Емко“, поиска премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на заседанието.

По думите му връщането на лиценза зависи от това да бъдат коригирани

грешките и да се изпълнят указанията на проверяващите.

„По всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях, но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът“, казва премиерът Борисов.

Стотици работници на "Емко" протестираха пред парламента

Предприятието за боеприпаси е второто подобно, на което държавата отнема разрешителни през последните седмици, заедно с русенския "Дунарит". Дялове и в двата завода има бизнесмена Емилиан Гебрев, а медийни публикации свързват атаката срещу заводите с интереси на Делян Пеевски.  

Борисов коментира и след представянето на предвидените инвестиции от 624 млн. лв. за подобряване на образователна инфраструктура по линия на управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, че: 

"Имаме 2400 училища и 2100 детски градини в страната. Една огромна материална база, а българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училището". 

Борисов изтъкна усилията, които се полагат в ремонта на църквите и манастирите, и на училища и детските градини. „Ние в тази програма и в този мандат като основен приоритет извадихме образованието”, заяви той.

„Тази програма работи добре и ако си направите бързо процедурите – прозрачно, ясно, чисто…, неслучайно кметовете сте отговорни за това. Да не ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде отишли парите”, посъветва премиерът кметовете.

„Брутният вътрешен продукт, мисля че до края на годината растежът ще отиде до 4%.

Така, че можем да помислим малко и няма да крия, че съм възложил и за армията и полицията да ми направят разчети какво бихме могли допълнително новия бюджет да направим”, каза Борисов.

Източник: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни, че 416 са учебните заведения, които попадат в обхвата на програмата, 13 са висшите учебни заведения, които обхващат 255 000 деца.

В тази Оперативна програма „Региони в растеж” ще видим много повече средства за професионално образование, каза образователният министър Красимир Вълчев. „През изминалия програмен период едва 10 професионални гимназии бяха бенефициенти, сега имаме 140 професионални училища, които ще получат финансиране по оперативната програма. Тоест имаме един ясен акцент върху професионалното образование”, посочи той.