Още по темата

Премиерът Бойко Борисов предложи изграждането на АЕЦ "Белене" като общ балкански проект с европейско финансиране.

Той направи това предложение Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

По време на пресконференцията заедно спремиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Борисов анонсира, че балканските лидери могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощност у нас. Според него всички държави от Балканите могат да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз.

„АЕЦ Белене с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, каза Борисов.

"Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук", заяви още Борисов.

"По-добре да се дадат пари за инфраструктура, за модернизация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, защото бедността довежда до войни. Така че или финансираме и изграждаме едни модерни Балкани, или започваме да се готвим за войни. Или ЕС вадим пари и започваме да строим и започваме да се подготвяме за друго", каза още Борисов.

Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори, изтъкна той.

Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балканите е 30 милиарда евро, отбеляза Борисов и направи сравнение, че за войните в бивша Югославия  са похарчени 50 милиарда евро.

Борисов след среща с Йълдъръм: Да инвестираме в инфраструктура, а не в нови огради

На политическо ниво вече имаме успехи. Косово и Сърбия се срещат. Всички знаем, че ако регионът иска да просперира, трябва да си оправим инфраструктурата и да привлечем инвестиции, посочи той.

Борисов представи коридори 8, 4 и 10 и добави, че всеки един от балканските премиери ще представи своята визия за коридорите в четвъртък в София на среща, на която ще присъства и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Коридор №8 е изключително важен коридор, който свързва Азия с Адриатическо море, отбеляза българският премиер.

Той посочи, че дигиталната структура ще струва 5 милиарда евро. Ако нямаме бърз интернет, инвеститорите дори няма да говорят с нас, каза Борисов.

Всички тези проекти ще са от изгода на всички балкански страни, които ще бъдат свързани с модерни магистрали и интернет, подчерта премиерът.

Той цитира британската премиерка Тереза Мей, която е казала, че Великобритания излиза от ЕС, но не и от Балканите.

„Политическите срещи е редно да приключат, от тук нататък трябва да се разберем за лотовете и кой и как ще ги финансира. Време е хибридното финансиране от различните банки да го реализираме и да почнем да строим“, подчерта Борисов и обеща да се бори за бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

Интересът към Балканите е огромен отвън – Русия, САЩ, Саудитска Арабия, но този регион е част от нашата Европа, отбеляза Борисов.

В Лондон той се срещна и с председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ Сума Чакрабарти, с когото също обсъди изграждането на коридорите 4, 8 и 10.

"За да бъде разгърнат икономическият потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС", заяви Борисов на срещата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram