Още по темата

Управителният съвет на БНБ днес взе решение за издаване на предварителни одобрения по заявленията на „Българо-американска кредитна банка“ АД и на „Инвестбанк“ АД за пряко придобиване на акциите на Търговска банка „Виктория“ АД.

В началото на ноември 2017 г. двете кредитни банки подадоха обвързващи оферти за покупката на „Виктория” включващи и изплащане на депозита на КТБ в нея, на стойност около 85 млн. лв.

Искров обвини политически интриги за фалита на КТБ

Клиентите на банка "Виктория" вече разполагат с парите си

"Лев Инс" иска да купи банка "Виктория"

Корпоративна търговска банка беше официално обявена за фалирала само няколко месеца след като купи „Виктория“ от „Креди Агрикол” през юни 2014 г. Сделката получи одобрение от регулаторите, въпреки че разкритията за проблемите на КТБ вече бяха започнали.

След това от БНБ отчетоха, че финансовите показатели на „Виктория“ са добри и я оставиха да работи. Оттогава се търси купувач за кредитната институция.

Заявленията на БАКБ и „Инвестбанк“ са подадени във връзка с участието на двете банки в провежданата от синдиците на КТБ процедура по продажбата на акциите и вземанията на „Корпоративна търговска банка“ АД от Търговска банка „Виктория“ АД.

И двамата кандидат-купувачи заявяват намерение за преобразуване на придобиваната банка посредством вливане в съответната кредитна институция заявител в шестмесечен срок.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.