Още по темата

Очаква се цената на санирането на сградите да скочи драстично и това да доведе до хаос в обновяването на жилищата. За това предупреди бизнесът и обясни, че причината се крие в предложени помени в наредба, според която високите сгради ще се изолират само със 100% негорими материали.

Наредбата казва, че

всички материали трябва да са 100% негорими, дори и най-малките като дюбелите, например.

Блок остана без покрив след безплатното саниране

Дъжд в спалнята след държавно саниране

Те обаче освен 100% негорими са и 100% по-скъпи. Границата, която законодателят обмисля, е 28 метра или една 10-етажна сграда, информира NOVA. По данни на бизнеса обаче всичко това ще доведе до огромен хаос на пазара. Според сега действащите цени, говорим за 2 до 3 пъти по-скъпи материали. Разлика има и при парите за труд – около 20% по-скъпо взимат строителите за работа със стъклена или каменна вата.

Най-сериозното притеснение на строителите обаче е друго – конструкцията на старите сгради нямало да издържи на тежката вата. „По-тежка е и по-трудно се работи. Ватата по-високите етажи ще натежи на конструкцията. Ватата е хубаво нещо, но е само за къщи”, обясни Димитър Начев, инвеститор и строител от реалния бизнес.

Обикновената изолация лесно се разгаря при сравнително ниска температура. Ватата, пък, издържа на около 1000 градуса.

От регионалното министерство са категорични, че новите изисквания няма да доведат до хаос.

„Определено е по-скъпа каменната вата, но това са изисквания за безопасност, те не са измислени от нас или от вас. Относно програмата – имаше единични проблеми, но те се решават веднага със общинските администрации, така че българските граждани, трябва да бъдат спокойни, че блоковете се санират с държавни и европейски пари”, заяви регионалният министър Николай Нанков.

„Нашият възложител или МРРБ е предвидил в закона за по-високите сгради, по-висока цена”, коментира Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството.

От бизнеса обаче са на друго мнение.

Разказват, че ако промените влязат в сила, на пазара дори нямало достатъчно материали. Производителите на вата били единици, а за вноса имало квота.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.