Още по темата

По-високи вноски за пенсия и повече пари за майчинството залага държавата в бюджета за 2018-а. Сметките са разписани в проектобюджета на общественото осигуряване, с който NOVA разполага. 

Документът обаче стана причина бизнесът да поиска оставката на социалния министър Бисер Петков. 

Неудобната истина за доходите в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

ГЕРБ обеща: По-високи заплати във всички сфери

Правителството планира от 1 януари българите да внасят 1% повече в държавата за пенсиите си, т.е. 19,8% от доходите.

С по два месеца се увеличава изискването за възраст и стаж за пенсиониране - за мъжете това означава, че ще спират да работят на 64 години и 1 месец, а жените - на 61 години и 2 месеца.

Майчинство през втората година се увеличава с 40 лева и става 380 лева. Минималното обезщетение за безработица ще е с 1,80 лeва на ден повече и ще стане 9 лева на ден.

А минималната работна залата трябва да нарасне до 510 лв. Това, заедно с повишаването на осигурителните прагове предизвика гнева на бизнеса.

Работодателите поискаха оставката на социалния министър, защото според тях той не е уважил нито едно от най-важните им искания за бюджета за следващата година, като премахване на клас прослужено време.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!