Още по темата

Днес биткойнът надхвърли 5000 долара за първи път от появата си преди 8 години. Виртуалната валута достигна цена от 5 183,97 долара, по данни на „Блумбърг” (Bloomberg).

Междувременно стана ясно, че новата компания „Реналфа” на бизнесмена Иван Ненков, който е съдружник на известния издател и инвеститор Иво Прокопиев, има интерес към криптовалута, която обаче може да не е биткойн, съобщи „24 часа”.

Криптовалутата Bitcoin се раздели на две заради спор

Биткойните - валута на бъдещето или трик за избягване на данъци

Официално: В Япония вече ще плащат с биткойни

Преди дни избухна скандал със сайта на вестник “Монитор”, който според публикации в „Дневник”, „Медиапул” и „Клуб Z” е използвал изчислителните възможности на компютрите на посетителите си, за да копае биткойни.

Проектът на „Реналфа” ще използва подобна технология, но вместо с компютри на потребители биткойните ще бъдат „изкопавани” в фабрика, на мястото на бившия завод за хартия край Разлог, оборудвана с множество специални изчислителни устройства.

Биткойнът е електронно платежно средство. Концепцията за неговото въвеждане е публикувана през 2008 г. от създателите му под псевдонима Сатоши Накамото.

Самото „изкопаване” става от масив от данни, наречен блок, които чрез т.нар.„хеш-функция” се превръщат в цифров код. Въпросният код всъщност са биткойните. За целта обаче са необходими огромен брой изчисления, които се правят със специален софтуер, а за да са рентабилни и хардуер.

Така „изкопаният” биткойн се верифицира от всички потребители на биткойн-мрежата чрез т. нар. „пиър то пиър” връзка. След това той вече може да се обменя между тях или за други валути.

Цената на биткойните не случайно е толкова висока и расте. Те са с ограничен брой от 21 млн., като към момента са „изкопани” около 81% от тях. Щом бъдат „изкопани” биткойните от един блок, следващият дава два пъти по-малък добив. Така „копаенето” става все по-трудно. В началото то е било рентабилно дори с процесора на обикновена видеокарта. А в момента за целта работят цели фабрики. Очаква се и последният биткойн да бъде „изкопан” около 2140 година.

В глобален мащаб има още множество по-нови криптовалути с подобни модели на емитиране, но за момента биткойнът е най-стабилната и най-скъпата от тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК