Още по темата

От две години единната системата за спешна помощ за гражданите през телефон 112 няма софтуерна поддръжка. Това призна пред NOVA Данка Недялкова говорител на Националната система.

Тя обаче отказа да коментира причините за това държавно „безобразие”. Телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 г., а проведената процедура по осигуряването на следгаранционни ремонтни дейности е била прекратена.

Директорът на 52-ро училище: Нямаше медик, 30 минути чакахме линейка

Защо можете да умрете, докато чакате Спешна помощ

Абсурди за много пари в „Бърза помощ”

Недялкова призна, че „някои обаждания” не се локализират от системата и гражданите, търсещи помощ, трябва да бъдат питани за точния им адрес. Тя твърди, че така не се губи много време – „може би някакви милисекунди да отнема”.

Според Недялкова, за последните две години, откакто е спряно софтуерното обслужване на системата, „не е имало сигнал, който да не е бил обслужен”.

Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това от своя страна поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, признават обаче от МВР.

Служител на Националната система на тел. 112, пожелал анонимност, за да не бъдат предприети административни мерки срещу него, изнесе допълнителна информация, наричайки ситуацията „безобразие”.

Проблемите са от повече от две години. В последните 10 дни системата работи на авариен режим. Това означава, че не виждаш никой, откъде звънни. От кой град, село, квартал. Не виждаш дори отчасти и телефонен номер, евентуално, за да можеш да направиш обратна връзка с гражданина. За това и стават повечето обърквания”, посочва служителят. „Объркват се адреси, градове, улици, номера”.

И тъй като системата на тел. 112 трябва да предаде сигналите на съответните държавни служби – пожарна, полиция, спешна помощ, всяко объркване или забавяне може да струва човешки живот.

Служителят посочва, че наскоро, поради забавяне на сигнали до Спешна помощ, са починали четирима души, а вината за забавянията и объркванията се вменява на служителите, приемащи обажданията.

По думите му често се случва сигналите на гражданите да се записват на листове.

„Така един сигнал отнема по 10 минути. След това той трябва да се предаде на съответната съответните служби. Така се губят около 15 мин.”, споделя служителят.

Според него проблемът е, че системата на 112 не се дофинансира от години. „Сега се казва, че ще дадат 13 милиона лева, но те ще отидат за подобряване на морално остаряла система. Подобрението ще бъде минимално. За тези пари може да се направи нова система, която да работи добре”, смята той.

Освен това според него, че трябва да има и връзка с трите мобилни оператора, за да има по-точна локализация на обажданията на гражданите.

Наистина Министерството на вътрешните работи планира да даде над 13 млн. лв. за ремонт на системата за спешни повиквания. Разходването на бюджетните средства обаче се налага заради дефектирала техника.

Освен обновяване на хардуера и софтуера, изпълнителят на поръчката трябва да осигури поддръжка за две години и функционалност с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, трябва да могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър.

От документацията на поръчката се разбира, че районните центрове на системата в София и Русе не функционират според изискванията заради критично амортизиран хардуер. Проблем има и на територията на област Монтана, където системата не успява да локализира мястото, от което сигналите на телефон 112 се подават, както и често се случва да не може да се осигури конферентна връзка между сигнализиращия и дежурните в полицията, пожарната или спешна медицинска помощ.

„Модерната система струва над 50 млн. лв. Доколкото знам предишният министър Румяна Бъчварова по-скоро се е вглеждала в дългосрочния план. Ние пуснахме обществена поръчка, защото не искам да попадам в ситуацията на Бъчварова - голяма система за 50 млн. лв., но това да стане след няколко години”, заяви днес вътрешният министър Валентин Радев.

„Поне два или три пъти ми звъни директорът на 112 и ми казва, че системата прекъсва за няколко минути. След 5-10 минути ми казва, че е овладян проблемът. Да де, но от това зависи човешки живот. Затова пуснахме поръчката, за да платим за 2 години назад, да надградим системата, да платим занапред. За тази година ни трябват 5 млн. лв. Като парите са за три години, докато сумата достигне 13 млн. лв. Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112. Надявам се бързо някой да спечели поръчката“, каза вътрешният министър.