Още по темата

Можете да видите Венци в подлеза на метрото на "Сердика" в София - вчера да подарява мартеници, днес да ги продава. Той е бездомен и спи срещу сергията си в подлеза - на изтривалката на магазинче за кроасани. 

Венци нарича този район неговата си махала. 

Усмихнатият и вежлив мъж е любимец на мнозина и най-вече на хората от градската читалня пред Народния театър. Той често ходи там, за да взима книги. Не може да плаща таксата за библиотеките, но обича да чете. Не може и да си купува книги. 

Обожава Буковски, Достоевски, Балзак, но любима му е "Малкият принц" на Екзюпери, разказва той пред Vesti.bg. 

Подвързва всяка книга с няколко пласта вестник, за да не я измачка, но приятелите му от читалнята му подарили подвързия. 

Макар че цял живот е на улицата, той казва, че не иска пари, а работа. Казва, че е работил всичко - бил е актьор, свири на пиано, работил е на полето, дори наскоро решил да записва всичко, което е правил, на тефтер. 

Източник: Виолета Русенова

Сега си изкарва парите пак с труд - макар да спи на минусовите градуси в подлеза, не проси. Дали ще изхвърли боклука на някое заведение или ще преведе заблуден чужденец да пресече - все отнякъде се опита да изкара някой лев, за да преживява. Продава мартеници по левче днес - вчера на самия празник ги подарявал на непознати и познати. 

Знае английски и испански - бил е 10 години в Испания. Затова и лесно завързва разговор с чужденците, които се събират около "Св. Неделя". 

Още от раждането си през 1972 година

е оставен в дом за деца, така и израства. Баща му заминава за Америка, а Венци заравя праха му без реално да го познава. Не познава истинската си майка. Има сестра, която преди години го уредила да замине в Испания да работи, но не се получило. 

Бил е актьор в театър "Възраждане", в Габрово и Кюстендил. Не му провървяло обаче, но разказва всичко това с усмивка. Казва, че не иска пари, само работа. 

45-годишният мъж казва, че с парите от нея няма да спи в подлеза. Там пък се случвало да бъде пребиван и дори ограбван - малкото, което е изкарал, му е взимано. Когато времето се стопли, той не спи по подлезите или входовете, а навън. 

Спал преди няколко години в общински приют, но хванал въшки и оттогава си обещал да не се връща. 

Запознайте се с фризьора, който подстригва без пари 

Социален експеримент: Какво правят бездомниците с парите си 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram