36

Т е са съвременните герои и те са хората, които имат най-смъртоносната работа в света. Те са "Белите каски" в Сирия - така станаха известни заради цвета на шлемовете, които носят. За хората в страната, в която войната навлезе в осмата си година, те са Гражданска защита.

Днес доброволците са близо 4000 души. 

“Помним лицата на всички, които сме спасили.

И на тези, които не успяхме. Защото когато видиш един човек, който умира от страх, няма как да забравиш образа му". Това разказват доброволците от организацията пред NOVA. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Репортерът Яна Николова и операторът Росен Илиев ни срещат с тях - повече в Темата на NOVA в неделя, 25 март, след Централните новини

ПОВЕЧЕ ЗА РАБОТАТА НА ТЕРЕН И ЗА СРЕЩАТА С ДОБРОВОЛЦИТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Ето какво разказва Яна Николова специално за Vesti.bg:

Бебето трябва да е прекарало под отломките 12 часа. А когато си само на две седмици, 12 часа са сериозна част от твоя живот. 

12 часа под отломките са цяла вечност, дори и да си на 30 години!

През лятото на 2014-а над Алепо падат варелни бомби – пускат ги от хеликоптери. Устройствата стигат до земята за около 90 секунди. Докоснат ли я – усещането е като при земетресение.

„Това е нещо като варел или тръба, която се пълни с експлозив и с малки парчета метал, като монети и пирони, например. Пускат ги от голяма височина, от хеликоптери, така че когато паднат на земята, да предизвикат възможно най-много разрушения“, ще разкаже по-късно пред камерата ни Мохамад Раджаб, един от  членовете на Борда на "Белите каски", доброволец от град Хама. Преди войната – учител.

Но да се върнем в Алепо, в онзи летен ден на 2014-а.

Представете си триетажна постройка, срината до основи от варелните бомби. На място веднага пристига екип от "Бели каски", които започват да вадят хората изпод руините. Успяват да спасят две семейства. Третото… е майка с двуседмичното й бебе. Майката е добре, но минават часове, докато чуят изпод руините плача на детето. 

Бебето трябва да е прекарало под отломките 12 часа. 

А както вече казахме - когато си само на две седмици, 12 часа са сериозна част от твоя живот. 

12 часа под отломките са цяла вечност, дори и да си на 30 години!

Първия човек, когото вижда, след цялата тази вечност, се казва Халед Омар, доброволец от "Белите каски". Именно ръцете на Халед го изваждат от купчината отломки, която доскоро е била дом, и го връщат обратно към живота. 

Историята за „бебето чудо“ обиколи света.

А снимките му с човека, който го измъкна от руините, станаха символ на надеждата, че животът може да победи и там, където има толкова много смърт. 

Какво е да си там – на границата между живота и смъртта? "Белите каски" разказват пред NOVA!

Пролетта на 2018-а.

С оператора Росен Илиев се отправяме към турския град Газиантеп. От там – отнема половин час и умерено количество лири, за да стигнеш до границата със Сирия. Всеки местен таксиметров шофьор ще те закара, а от прозореца ще ти покаже Африн – там, където сега турските власти провеждат операцията си срещу кюрдите. 

Целта на Ердоган в Сирия - да унижи кюрдите

Факт: Африн падна

Войната е точно зад ъгъла. 

Там ще ги срещнем – това е рядкост, защото и доброволците, и техните семейства рядко напускат Сирия. В повечето случаи го правят само, за да се лекуват от нараняванията, които получават по време на мисиите си. 

Днес доброволците от от Syria Civil Defence, познати още като "Белите каски", са близо 4000 души.

Източник: Личен архив

Спасените от тях хора са в пъти повече. Ще ги срещнете в най-опасните точки на страната – да вадят хора, затрупани под руините, да гасят пожари и помагат на тези, изгубили дома си.  

Срещаме се с Мохамад Раджаб, бивш учител от град, Хама и настоящ член на Борда на "Белите каски". Всички го наричат Абу Хашем. Той ни разказва за създаването на организацията след началото на конфликта в Сирия. 

"Имаше толкова много ранени. Трябваше да направим нещо, за да им помогнем. Започнах да се грижа за тях, оказвах им първа помощ, въпреки че не съм учил за лекар, знаех, че трябва да направя всичко по силите си, за да им помогна. В един момент решихме, че и това не е достатъчно. С група мъже от родния ми град направихме пункт, оперативен център за нашия район. Същото се случи и в един друг град наблизо. Започнахме да поддържаме връзка. Така постепенно станахме "Бели каски". Правим всичко това, защото чувстваме, че имаме отговорност към хората на Сирия".

Разказват, че организацията се издържа само от дарения. Освен че спасяват хора, "Белите каски" заснемат всяка спасителна операция. Всъщност, техните кадри са един от малкото източници на информация за точки от Сирия, в които се водят тежки сражения. Западните медии се надпреварват да разказват за тях, а филм за работата им дори спечели Оскар миналата година, в една от категориите за документално кино. 

Това е семейството на Амир, доброволец от "Белите каски". Домът им в Азаз, област Алепо, е бил разрушен, сега живеят в турския град Килис, на три километра от границата със Сирия. Няколко дни след срещата с тях, Амир е бил на косъм от смъртта. Негов колега е тежко ранен, а друг загива на място.
Това е семейството на Амир, доброволец от "Белите каски". Домът им в Азаз, област Алепо, е бил разрушен, сега живеят в турския град Килис, на три километра от границата със Сирия. Няколко дни след срещата с тях, Амир е бил на косъм от смъртта. Негов колега е тежко ранен, а друг загива на място. Източник: Личен архив

Критиците им обаче ги атакуват именно по тази линия – че с кадрите, които правят, целят да ударят по режима на Башар Асад. 

Питаме за това Ахмад Джабас, бивш студент по информационни технологии от Идлиб и настоящ доброволец. Освен спасителната си екипировка по време на мисия, Ахмад винаги носи със себе си и камерата си – той е един от операторите на "Белите каски". 

„Правим го, за да документираме всичко, за да покажем на света какво се случва в Сирия. И да дадем някаква надежда на хората, че - ето, ние сме тук, помагаме на хората в беда, разказва Ахмад Джабас:

“Помним лицата на всички, които сме спасили. И на тези, които не успяхме. Защото когато видиш един човек, който умира от страх, няма как да забравиш образа му“. 

Ради, който води екип за действие при химически атаки, допълва: 

„Някои ще кажат, че кадрите, които имаме са фалшифицирани, дори нямам думи за това, защото децата, бебетата, те са като ангели, не биха могли да изиграят този страх, който виждаме по лицата им“. 

„Помагаме на хората, дори и на войници, защото служим на цялото човечество, без значение от пол, религия, политически пристрастия. Каквито и да са те – ние им помагаме, защото са хора“, допълва Абу Хашем. 

А какво се случва с бебето и с Халед, човекът, който го извади изпод руините?

Иска ни се тази история да беше приключила в онзи летен ден 2014-а, когато след 12 часа под отломките, ръцете на Халед Омар изваждат детето отново на бял свят. 

Две години по-късно – през 2016-а, отново през август, по време на спасителна мисия, Халед Омар губи живота си.

Колкото до бебето.. Сега то трябва да е вече на 3 години и половина. И все още дава надеждата, че животът все пак побеждава там, където има толкова много смърт. 

Има разминаване между данните на сирийската "Гражданска защита", американското външно министерство и други източници за спасените от тях хора - според самите "Бели каски" на тях дължат живота си над 50 000 души.

Над 100 от доброволците са загубили живота си. ООН нарече бежанската криза след конфликта "най-голямата хуманитарна трагедия на нашето време". 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 3 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 3 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 5 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 5 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 6 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 6 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 6 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 6 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 7 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 7 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 7 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 7 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 7 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 7 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 7 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове