Още по темата

Нови дъждове заплашват Брегово, където е обявено бедствено положение. Кметът на града се опасява, че река Тимок може да залее града, съобщава NOVA.

Днес около обяд в крайните северозападни райони на България ще започне да вали, като до края на деня валежите ще обхванат цялата западната половина от страната, а през нощта срещу вторник и останалите райони.

Бедствено положение, река Скът излезе от коритото си

Евакуират хора във Врачанско, прелива язовир

Жертви, десетки срутени къщи и воден ад в Мизия, евакуираха 800 души

Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса, а максималните - между 19 и 24 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

В Брегово се надяват валежите при тях и на сръбска територия да са слаби и да не се стигне до ново повишаване на нивото на водите на река Тимок.

Реката вече заля 7000 декара земеделски земи. Остават още 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да залее града.

Кметът на Брегово Милчо Лалов се е подготвил за евакуация на застрашените домакинства. Най-голямото му притеснение обаче е опасността от екокатастрофа.

„Има залети дворни места. Може да се наложи евакуация. Имаме готовност да приютим хората в две сгради”, заявява Лалов.

От Регионалната здравна инспекция заявиха, че до момента не е имало проблем с местната питейна вода.

„От 20 години съм кмет. И досега нямам един анализ за състоянието на питейната вода. Няма един официален документ, който да посочи има ли или няма проблем. Официално 4 000 декара са изключени от плана за земеразделяне, защото са замърсени с тежки метали - мед и желязо”, посочва от своя страна кметът.

Има и притеснения заради опасността от замърсяване от мината в сръбския град Бор.

Предстои да бъдат взети проби от местната вода, която ще се изследва по химични и микробиологични показатели.

Ситуацията е усложнена и в село Иново, където се скъса защитна дига, както и в Хайредин, но засега водата залива само земеделски площи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.