Още по темата

Пожарът, който се разгоря в събота между харманлийските села Изворово и Дрипчево продължава, а днес в борбата с него се включиха и военнослужещи.

Гасенето не спира, а обстановката остава критична, като от пресцентъра на Областна администрация – Хасково информираха, че стихията е обхванала 40 – 45 хил. декара.

Бедственото положение остава в сила.

До късно снощи имаше вероятност да се наложи евакуация на хората от селото, но ситуацията беше овладяна, след като пламъците бяха спрени около полунощ на метри от първите къщи на село Изворово.

„Пожарът е най-големият и мащабен досега“, каза главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който води и създадения кризисен.

Екипи на пожарната обходиха огнището, за да се видят размерите му. Чака се помощ както от съседните области, така и столицата.

Очаква се с напредването на деня и повишаването на температурите овладяването на огнената стихия да става все по-трудно.

„Нещата вървят нормално. Това, което сме начертали, се изпълнява. Към момента не сме вдигнали хеликоптера. Очакваме това да стане евентуално в следобедните часове, когато е възможно да се усложни обстановката.

Всички са пристигнали, очакваме само още един булдозер от София. Пристигнаха пожарникарите, военните също са на място“, заяви комисар Николов.

Малко по-късно стана ясно, че хеликоптерът все пак е нужен и в 10.03 ч, от 24-та авиобаза Крумово излетя Ми-17, който ще се включи в погасяването на огъня от въздуха. Използването на летателната техника от авиобазата в Крумово се налага заради труднодостъпния пресечен терен.

Стихията всъщност се дължи на три отделни пожара, които по-късно са се слели в един.

информира NOVA.

А полицията търси виновника.