Още по темата

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов обяви частично бедствено положение в града заради проблем с регионалното депо за отпадъци. Това стана на извънредно заседание на Общинския кризисен щаб за защита при бедствия в петък.

Бедственото положение ще продължи седем дни,

но може да бъде удъжено.

До проблема се стигна след европейска директива, според която всички сметища извън екологичните норми трябва да спрат работа. Гратисният период изтича в края на годината и с новата 2018 г. старите сметища трябва да спрат да приемат отпадъци.

Готвят драстична промяна в такса „смет”

Елен Герджиков: Правителството готви методика за голямо увеличение на такса смет

Така общините в Пазарджик трябва да извозват боклука към регионалното депо, което обаче няма оператор, тъй като в момента има процедура по обжалване на избора му.

Обявяването на бедствено положение позволява на кметовете да сключват директен договор с фирма, която да стане временен оператор на депото.

Проблемът не стои само за община Пазарджик -

113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени

Кризата с боклука ще засегне 9 общини в Пазарджишка област, 6 - в Благоевградско, Кюстендилско и Дупница. Подобен е проблемът и за Бяла, Полски тръмбеш и Две могили.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК