Още по темата

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разпореди пълна проверка на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), след отворено писмо от служители.

В писмото на баретите се настоява проверката да обхване организацията на работа на отряда, професионалното ръководство, включително кадровата политика и провеждане на конкурси, съобщава БНТ.

Сменят шефа на ОД на МВР във Велико Търново заради Лясковец

Йовчев: Не виждам пряка вина на Лазаров за Лясковец

Лазаров обвини полицаи от Велико Търново за провала в Лясковец

Служителите смятат, че в Специализирания отряд за борба с тероризма се прилагат лоши практики, опити за саморазправа и се нарушават основните принципи на работа в МВР.

Те са притеснени от това, че начело на отряда отново е назначен Георги Гайков. Той ръководеше звеното през 2014 г., когато стана инцидентът в Лясковец, при който акция за задържане на психично болен мъж, завърши с един загинал и трима ранени полицаи от СОБТ.

Баретите  сигнализират за „създаването на атмосфера на недоверие между служителите, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение”.

Според недоволните от Гайков, той назначава в СОБТ „удобни” хора, един от които в последствие е „задържан за контрабанда на цигари и му е повдигнато обвинение за ощетяване на държавата с милиони левове”.

„Това води до страх на служителите дали ще запазят служебните си места, демотивира ги и ги поставя в ситуация на незаинтересованост от пряката им работа, тъй като са заети да запазят работата си и положението на семействата си”, се посочва в писмото.

Служителите твърдят още, че командирът им използва служебни автомобили за лични цели, като да развежда приятелката си по магазини.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.