Още по темата

Половинметрова желязна ос, която завършва с бронзов фрагмент с формата на човешка ръка. На такава уникална находка са се натъкнали археолозите, извършващи проучвания на старата българска столица Плиска.

Същевременно археолозите се оплакаха от некомпетентната консервация на обекти в първата столица, включително на Голямата базилика.

РЗИ: В кладенеца в Плиска три пъти повече нитрати от нормалното

НИМ: Българите изглежда са правели ракия още през X в.

Предполага, се че артефактът е служил като средство за осветление на големи помещения, разкриха специалистите. Те изтъкнаха, че подобни находки са голяма рядкост.

Бронзовият човешки юмрук е стиснал цилиндрична част.

"Осветлението за първото българско царство е непозната и слабо разработвана тема; в Плиска са намирани още отделни държачи на стъклени чашки" , уточни Мариела Инкова от Националния исторически музей.

Това не е единственото интересно откритие на археолозите в Плиска през това лято. Под каменния площад, т.нар. Арена, е открит таен входник.

Проучва се и водохранилище, което може да се окаже най-старата каменна сграда в града.

Ние смятахме, че през 10- 11 век , през следстоличния период, в тази зона няма каменни градежи, солидни, правени по подобие на владетелските резиденции. Оказа се обаче, че това водохранилище е направено по подобен начин, а това означава, че са в Плиска са останали майстори-строители, които са работили" , заяви проф. Станислав Станилов. 
През септември проучванията ще продължат с дървена сграда и комплекс от вкопани съоръжения в старата столица.

Тази година за проучванията са отделени 17 000 лева.

"За съжаление съвременната консервация и реставрация в България най-често се извършва от случайни хора, включително и тази, която се прави на Голямата базилика в Плиска", заяви доц. Павел Георгиев, който даде и примери за конкретни грешки и нередности при възстановяването.