Още по темата

Мароканецът, който стана ясно, че е задържан от българските власти за връзки с „Ислямска държава“ (ИД) е бил на равнително висока позиция в терористичната групировка. Новината съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България“ по NOVA, позовавайки се на информация, получена от мароканските власти.

Арестуваният Науфал Захри е

организирал и масово присъединяване към ИД,

а окръжният съд в Хасково реши, че мъжът, който е издирван и от Интерпол, трябва да остане в ареста 90 дни.

Българската граница – непристъпна за шеф на терористи

Сръбски Newsweek: Терористичните атаки се планират в България

„Нашата информация е, че той е искал да премине през България и да се насочи съм Централна и Западна Европа. 35-годишният мъж е задържан още на 13 януари при опит да влезе в България, заедно с още 26 сирийски граждани. Установено е, че от цялата група само той е притежавал 5 различни фалшиви документа и само той не е поискал статут на бежанец”, заяви Арнаудова.

Тя уточни, че

мъжът е издирван от мароканските служби,

тъй като е заподозрян за извършване на престъпление, за което според техния закон се предвижда 30 години лишаване от свобода.

„В заповедта за задържане, която сме получили от мароканските власти, е посочено, че го издирват за съставяне на група за подготовка и извършване на терористични действия, за противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия.

Той е издирван и за организиране на масово присъединяване към ИД, за получаване на обучение с цел извършване на терористични действия и набиране на парични средства за терористични действия”, обясни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова добави още, че на 26 февруари

двама души са свидетелствали пред мароканския съд и са посочили Науфал като лоялен член на ИД.

„Събрани са доказателства, че той е на сравнително висока позиция в ИДИЛ. Използвани са неговите знания и умения като механик и едновременно с това демонстративно е носил колани за самовзривяване, боравил е свободно с оръжия”, подчерта тя.

Журналисът Мохамед Халаф пък обясни в „Здравей, България“ защо мъжът е издирван от мароканските власти: „Знае се, че те се отнасят строго и жестоко към ислямистите там. Когато се опитват да създадат терористични клетки вътре в страната, властите започват да ги преследват“. Според него най-вероятно мъжът е търсен от мароканските власти, подобно на тези, които са избягали от Либия и Близкия изток и са създали терористични клетки в други държави.

„Той е много добре обучен в Сирия, участвал е в този конфликт четири или пет години и в същото време е натоварен да извършва атентати,

защото явно започва миграцията на джихадистите, които са отишли в Сирия и Ирак и които наброяват 30 хил., а от тях 5 хил. са европейци”, заяви Халаф.

Журналистът подчерта, че вторият най-голям контингент джихадисти след тунизийците са мароканците. „Мароканците представляват 9 до 11% от всички терористи на света”, извади статистика журналистът.

„Със сигурност” джихадистът, заловен от властите, е бил в последното убежище на „Ислямска държава“ – град Маядин,

смята журналистът. „Той иска да се присъедини към неговите колеги в Западна Европа, тъй като там имат голяма организация”, заяви Халаф.

Чуйте какво още каза Мохамед Халаф във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.