Още по темата

Млад 18.годишен французин, поставен под съдебен контрол заради предполагаеми връзки с джихадисти, е бил задържан вчера в България на път за Турция, съобщи вестник „Фигаро” (Le Figaro).

Клемент Мишел, който приел исляма и се радикализирал, стана причина за затварянето миналата седмица на юридическия факултет в северния френски град Руан, около който се навъртал подозрително.

Властите знаели, че младежът е посещавал джихадистки сайтове и го поставили под съдебен контрол. 

Той трябвало да се явява всеки ден в районния полицейски участък. Мъжът обаче избягал снощи от Франция с личния си автомобил. Задържан бил рано тази сутрин на сръбско-българската граница.

В момента французинът се намира в арест в България. След като бъде върнат във Франция, прокуратурата ще поиска той да бъде задържан за постоянно.

Европейската заповед за арест спрямо Клемент Мишел е пристигнала в Окръжна прокуратура-Хасково на френски език чрез Шенгенската информационна система:

„Този сигнал задължава българските власти при навлизането на лицето на територията на България да му извършат лична проверка и личен обиск. Това се случило в 5.30 часа на Калотина, като при личния обиск на лицето не са били установени вещи, забранени за държане от българския закон”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Той е арестуван чак, когато опитал да напусне страната, защото при обиска в началото, въпросната заповед от Франция все още не е била пристигнала.