Още по темата

В края на януари е пикът на грипа. През първата седмица на новата година заболяха 40 000, през втората, 100 000, третата, 130 000, а сега са над 140 000, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Наближава пикът на грипната епидемия, болниците препълнени заради усложнения

Грипна епидемия и в София

Той посочи, че ако на четвъртия - петия ден температурата не мине и освен симптомите, като главоболие и болки по ставите, се появи някое от усложненията – смяна на характера на кашлицата или храчките придобият зеленикав оттенък, трябва да се потърси за втори път лекарска помощ, защото вероятно вече става въпрос за бактериалната пневмония.

Едва тогава може да започне прием на антибиотици. Но когато няма усложнения, грипът минава за около седмица.

„Трябва да се внимава през следващите седмици, да се знае, че имунитетът особено на децата е намален и може друга вирусна или бактериална инфекция да удари втори път”, подчерта проф. Кантарджиев.

„Грипът обикновено не повтаря. Изгражда се траен имунитет. И нещо интересно – когато един боледува, обикновено други трима души не боледуват, но са носители на грипния вирус”, допълни експертът и поясни, че епидемиите свършват, когато има достатъчно хора с имунитет в обществото. „Това се надявам да стане в края на февруари или началото на март”.

Щом няма усложнения и температурата е минала, детето може да се върне в училище, но трябва да мие често ръцете си и да избягва други болни деца, посъветва родителите проф. Кантарджиев.

Той похвали здравните власти в Перник, които обявиха 3-дневна грипна епидемия и сега имат три пъти по-малко заболели отколкото преди епидемията.

Експертът посъветва хората да се предпазват с маски и посочи, че лимоните са ефективно средство срещу болките в гърлото.

Заради грипа в 770 училища в страната днес няма да се провеждат учебни занятия. В столицата София в 276 учебни заведения няма да се учи до 2 февруари.

Същото важи за 138 училища в област Бургас, 13 в област Габрово и 61 в област Монтана. 40 училища в област Сливен, 71 в област Русе, 63 във Варна са в грипна ваканция от днес.

Обявена е грипна ваканция и за 60 училища в област Хасково, и за 44 в област Ямбол.

В още 4 училища няма да се учи днес - ОУ „Иван Вазов“ – с. Мусачево, Софийска област, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ставерци, община Долна Митрополия, област Плевен, СУ „Хр. Ботев“ – гр. Белоградчик, и ОУ „Васил Левски“ – с. Бойница, област Видин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.