Още по темата

С възпоменателна церемония тази вечер беше отбелязана 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието се провежда в централната Софийска синагога. На него присъстват високопоставени гости от Израел, както и представители на българския държавен елит.

На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Предложиха Българската църква за Нобелова награда

„Истински се гордея че съм българин, потомък на такъв народ, който е защитил своите евреи“,

заяви премиерът.

„Българският народ е направил подвиг“, добави Борисов, който получи най-високо отличие на Организацията на евреите в България „Шалом“ почетния знак „Шофар*“.

Сред присъстващите бяха и представители на ръководствата на световни еврейски организации, сред които Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер, изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”.

През 1943 г. България записва името си със златни букви в световната история

като не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход.

*Шофарът е най-старият музикален инструмент – обикновено е изработен от рог на овен. С него на Рош а Шана (Еврейската Нова година) се тръби, за да накара всеки човек да премисли делата си и да поиска прошка за грешките си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.