Още по темата

С 40 лв. се вдигат майчинските, а най-ниските пенсии ще са със 7 лева повече - това стана ясно с приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. в размер на 11 067 344,2 млрд. лв.

Той се основава на 3-годишната бюджетна прогноза на правителството за периода 2018-2020 година.

Така от 340 лв. паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за втората година след раждането става 380 лв.

Извънредно заседание за Бюджет 2018, ето какво приеха

Симеонов: Бюджетът е пица "Калцоне", КНСБ блокира центъра на София

Законопроектът за държавния бюджет - тук

„За” увеличението гласуваха 95 народни представители, 45 бяха „против”, а 9 се въздържаха. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП майчинските помощи да се вдигнат на 510 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.

През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

С приемането на бюджета на ДОО

минималните осигурителни прагове за 2018 г. се увеличават

с 3,9 на сто, както беше решено служебно от социалния министър. 

Според приетия днес бюджет минималният

дневен размер на обезщетението за безработица ще се увеличи

от 1 януари от 7.20 лв. на 9 лв., като не беше прието предложението на БСП обезщетението на ден да стане 12 лв. От същата дата се определя дневен максимален размер на обезщетението 74.29 лв. Променят се изискванията за придобиване право на парично обезщетение за безработица. Предвижда се това право да имат хората, които са се осигурявали за безработица 12 от последните 18 месеца преди прекратяването на осигуряването. Досега се изискваха 9 месеца от последните 12.

От 1 юли 2018 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2017 г.,

ще се преизчислят с новия процент за година осигурителен стаж, което ще ги увеличи с 3.8 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши до 207,60 лв. - дотогава ще е 200 лв., а социалната пенсия за старост ще стане 125.58 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход – 910 лв., макар БСП да искаше увеличение с 200 лева.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2018 г. се предвижда да стигне 362.97 лв.,

което е с близо 20 лв. или с 5.5% повече в сравнение с 2017 г.

Приходите на бюджета се формират от осигурителни вноски, приходи и доходи от собственост, глоби, санкции и наказателни лихви, ДДС и други данъци върху продажбите. Включени са и трансфери от централния бюджет, както и допълнителни трансфери от държавния бюджет за покриване на недостига от средства.

В разходите са предвидени средства за пенсии, социални помощи и обезщетения, програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта, както и за отбрана и сигурност. Предоставят се средства на социалното министерство за Агенцията за социално подпомагане и за фонд „Условия на труд“.

В частта разходи парламентът одобри 8, 351 млрд. лв. за пенсии.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите

се лица ще бъде 510 лв. Депутатите решиха максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК