Още по темата

Правителството одобри проекти за купуване на нови изтребители, на два патрулни кораба и на двигатели за наши МиГ-29. Следва да се произнесе и парламентът. 

Тези три проекта ще се на стойност около три милиарда лева, посочи военният министър Николай Ненчев. 

България ще купи една ескадрила изтребители от 12 до 19 самолета за около 800-900 милиона лева - все още не е ясно дали нови, или стари, каза още министърът.

В момента страната разполага със седем изтребителя. 

Очаква се България да купи четири или шест нови или ремонтирани двигатели за МиГ-29.

Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена, 

убеден е Ненчев, чийто пост сериозно се разклати миналата година именно заради сделката за ремонт на изтребителите ни в Полша. Ремонтът на един двигател там ще струва 1 023 000 евро.

"Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще имаме вероятно 12", уточни министърът.

Модернизацията на армията е заложена и в бюджета за тази година, където са предвидени допълнителни 160 млн. лв. за военната авиация и флота.

В началото на тази година министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че през май се чакат нови самолети. 

С реализацията на тези проекти се очаква нашите Военновъздушни и Военноморски сили да отговорят на съюзниците от ЕС и НАТО, обясниха от правителствената пресслужба. 

От Министерски съвет уточняват, че предстои да бъде внесен и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи, за да се превъоръжат с нова бойна машина. 

Изборът за нов боен самолет вероятно ще е между американските Ф-16, италианските „Еврофайтър” и шведските „Грипен”. Това бе посочено от Ненчев в средата на март.