Още по темата

Шамари, побоища с пръчка, наказания, скъсано ухо след силно дърпане. Това е част от засечената агресия на приемни родители срещу деца, съобщава „168 часа”.

Неправителствена организация констатира, че приемното родителство е превърнато в бизнес. Вече има едно починало в приемно семейство дете на възраст под 3 години, а социалните служби не казват какви са причините.

В детска градина: Шамари по тялото и сапун в очите

Психолог: Много родители абдикират от отговорност и я прехвърлят на учебните заведения

Насилието над деца ражда насилници в България

Приблизително 2000 деца годишно отиват при приемни родители, защото са отнети от биологичните им такива, често заради бедност.

Социалните служби твърдят, че нямат точна статистика за насилието в приемни семейства, но от Конфедерация за защита правата на децата, посочват, че има много такива инциденти.

Неправителствената организация дава примери с деца бити с пръчка, друго, на което ухото било буквално скъсано от дърпане, а приемно семейство налагало наказание – стоене гладен, с вдигнати ръце пред хладилника.

„Голяма част от тези деца са българчета, а не ромчета”, споделят от конфедерацията.

В ромските махали условията са предпоставка да се вземат почти всички деца, но това не се случва, тъй като социалните служители за заплашвани с агресия.

„Малките трудно преживяват раздялата с родителите, особено ако те са ги обичали истински и ги отнемат от тях поради липса на финансови средства”, обясняват от конфедерацията.

В приемните семейства обаче освен с насилие има случаи, при които децата са настройвани срещу биологичните им родители и дори им е забранявано да се виждат с тях.

„Аз съм твоята майка. На мен може да ми викаш мамо, а на нея – не”, казвала приемна майка за биологичната.

Приемни родители стават и много възрастни хора. Такъв е случаят със 75-годишна жена, която станала приемен родител на малко дете. При разговор с хора от конфедерацията се оказало, че то можело перфектно да разказва турски сериали, но нямало почти никакви социални умения.

От неправителствената организация настояват за по-строг контрол над избора на приемни родители срещу заплащане от държавата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.