Още по темата

Около 100 души, граждани на ЕС, за които се смята, че са от т. нар. чуждестранни бойци на ДАЕШ (арабски акроним на „Ислямска държава“), са преминали пред територията на България през миналата година, пише в „Сега“.

Те са заподозрени, че са пътували към територии, контролирани от джихадистката групировка. За повечето от тях не е имало заповеди за арест и те са преминали през страната ни необезпокоявани.

Българската граница – непристъпна за шеф на терористи

Сръбски Newsweek: Терористичните атаки се планират в България

Проверка в Шенгенската информационна система показала, че

те са поставени само под наблюдение, а това не е основание за задържане.

Гражданин на ЕС може да бъде арестуван само, ако има издадена заповед от друга страна или, ако документите му са с изтекъл срок на валидност.

Освен това при проверката не става ясно и за какво точно е поставен под наблюдение конкретният човек. Българските власти са научили впоследствие, че преминалите през страната ни са подозирани в тероризъм.

По-голямата част от тези 100 души са пътували в посока Турция,

но има и такива, които са се движели в обратната посока – към Западна Европа. За преминаването на тези хора не се съобщава, тъй като от МВР и прокуратурата имат практика да информират, само когато са извършили арест.

Джамбазки: Логистиката на джихадистите, през България

Експерт: В Западна Европа ежедневно се създават джихадисти

За последните четири месеца имаше два такива случая – първо беше задържан смятаният за близък до атентаторите срещу редакцията на „Шарли ебдо“ братята Куаши – Мурад Хамид. Той беше екстрадиран във Франция. Съвсем наскоро пък беше арестуван и друг заподозрян в тероризъм – Клемент Мишел, който също обяви, че е съгласен да бъде върнат във Франция.

И двата случая извадиха наяве сериозен проблем – българските власти твърдят, че нямат основание да следят какво правят тези хора у нас, ако друга страна членка не иска ареста им.

Освен това те не са заподозрени в извършване на престъпления на територията на България, което означава, че

МВР не може да ги издирва.

Именно по този начин Хамид живее у нас необезпокояван два дни, докато не се появява на турската граница. Между влизането на Мишел у нас и опита му да премине в Турция бяха изминали няколко часа.

Точно заради проблема с т.нар. чуждестранни бойци беше направена и промяна в Наказателния кодекс през миналата година. С нея на практика се криминализира пътуването с цел присъединяване към терористична групировка.

Засега в България има само едно такова дело – срещу трима сирийци, които бяха арестувани преди няколко месеца при опит да влязат в турция. Тримата твърдяха, че отиват при болната майка на единия от тях.

В телефоните им обаче бяха открити снимки на въоръжени мъже, а от прокуратурата заявиха, че има свидетел, според когото тримата са искали да се присъединят към терористична групировка. В момента те са в ареста, а делото им се гледа от спецсъда.

Освен да арестуват

българските власти могат и да експулсират чужденци,

ако преценят, че те са опасност за националната сигурност, както в случая на Мурад Хамид. През миналата година по този начин са изгонени 29 души.