Още по темата

"В България се "успява" прекалено лесно. Знам, че това може да прозвучи странно и обратно на очакваното.

Да, в България се успява прекалено лесно и бързо. Намирам подобна бързина и лекота за покваряваща, понеже стойности и ценности още не са утаени, няма го бавното сито на натрупаната традиция. Живеем в известна всепозволеност. Без бог, без традиция, без авторитети - всичко е възможно. Такъв си, какъвто се самонаречеш.

С други думи тук не е толкова трудно да имаш своите 15 минути слава, но те са често само 15. Бързо и лесно дошлата популярност, бързо чезне, защото тук често се бъркат успех и популярност. Популярният се мисли автоматично за успял, а връзката съвсем не е толкова директна. Да вдигнеш скандал в скъпа кръчма, да се явиш пиян в телевизия, да си любовница на футболист е част от популярността, но не от успеха.

Същото е и в сферата на политическото – лицата бързо се похабяват, но трудно се сменят и продължават да се въртят в медийния барабан. Бърза амортизация на авторитета.

Публичността тук съсипва твърде бързо", с тези думи писателят Георги Господинов обяви тази вечер подкрепата си за проекта "40 от 40" на Дарик радио, който търси 40 млади успели българи на възраст до 40 години - личности, които са иноватори, които вдъхновяват обществото и променят средата, в която живеем.

По думите на Георги Господинов смелостта на проекта е в няколко пункта:

- да се допусне, че в България съществуват талантливи, успели в своята област хора, които са останали невидими за родните медии

- да се издирят тези хора, да се пуснат за национално издирване, както се пошегува писателят, и те да бъдат представени на обществото, "защото те са успели преди да станат популярни".

В това виждам смисъла - тези 40 човека, които са вече намерени , после да вдъхновят други 40, 400, 40 хиляди, да мотивират, да вдъхновят, защото едно от имената на днешната криза е криза на мотивацията да продължим да живеем и работим тук, каза Георги Господинов.

Той завърши словото си с история от Борхес: Бях в пустинята, стоях и гледах безкрайните пясъци и изведнъж ми хрумна нещо. Наведох се, взех шепа пясък, направих две-три крачки и отворих шепата си. Когато моите придружители ме попитаха какво правиш, отвърнах: Променям пустинята.

Вярвам, че така се променят пустиня и общество – песъчинка по песъчинка, човек по човек, каза писателят.

Днес журито по проекта "40 до 40" избра 40-те млади лидери на България от номинираните 150. Предстои имената им да бъдат обявени в петък.

Те няма да бъдат класирани от 1 до 40. Един от избраните 40 получи приз "Пръв между равни". Той ще бъде посланик на проекта до следващото му издание през 2014 година. Това е Никола Янев. Той е едва на 18 години и е създател на платформата за предприемачи Entrepreneur.bg.

"Винаги се вдъхновявам като слушам интересни истории, разказани от интересни хора. Такива разговори по радиото са ценни, особено в сегашната медийна обстановка, която изобилства от негативни новини. Сигурен съм, че децата ни имат нужда да се запознаят и с положителните герои на българското общество, за да разберат, че има смисъл да учат, да четат, да бъдат любопитни. Това всъщност е основният ни мотив да реализираме проекта "40 до 40" - да разкажем за любопитните българи, които променят средата, в която живеем с малките и големи професионални крачки, които правят", коментира Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

Идеята за проекта подкрепи и д-р Милен Врабевски, носител на наградата на Европейския парламент "Европейски гражданин на годината".

Д-р Милен Врабевски
Д-р Милен Врабевски Източник: Юлияна Николова, Dariknews.bg

В журито на проекта "40 до 40" са: Гергана Паси, Катя Буюклиева, Максим Гурвиц, Валентин Георгиев, Боян Бенев, Алекс Нестор, Първан Симеонов, Петя Димитрова, Румен Янчев, Жечко Кюркчиев. Председател на журито е Радосвет Радев. Журито работи по критерии, утвърдени от Gallup International.

Източник: Юлияна Николова, Dariknews.bg