“Ръждясалата” руска армия технологично изненада Запада
Източник: БГНЕС
165

О борудването на тяхната армия и стратегията им са „остарели“. Бомбите и ракетите за техните ВВС „са по-скоро глупави, отколкото умни“. Флотът им е „повече ръждясал, отколкото готов за битка“. От десетилетия това беше изпълненото със снизходителност мнение на за руските им колеги.

Това, което западните сили видяха в Сирия и Украйна, ги шокира. Руските военни самолети извършват повече бойни полети за един ден в Сирия, отколкото водената от САЩ коалиция прави за един месец. Руският флот изстреля балистични ракети от Каспийско море на 1400 км. и съхранява снабдителните канали до Сирия. Противовъздушната отбрана, инсталирана от руснаците в Сирия и източната част на Украйна, ще направят изключително опасно за Запада да извършва удари срещу режима на Асад или украинската сепаратисти.

Генерал Бен Ходжис, командващ американската армия в Европа, описа напредъка на руснаците в електронната война в Сирия и Украйна - област, в която те бяха оценявани за изостанали - като „измиване на очите“.

Командващият операциите на американските ВВС в Европа и Африка ген. Франк Горенк даде гласност, че Москва се разполага зенитни системи на полуостров Крим, анексиран от Кремъл миналата година, и в Калининград, анклавът между Литва и Полша.

С тази стъпка, казва той, ще стане „много, много трудно“ за самолети на НАТО да получат достъп до различни райони, включително до части от Полша.

Не само натовските страни гледат със загриженост към руснаците. Израел също вижда струпването на руско въоръжение край северната си граница със Сирия и се чуди как ще свърши всичко това.

Техният страх е, че вече стигнало до Близкия изток съвременното оборудване ще се окаже в Иран, на който се гледа като на заплаха за съществуването на еврейската държава, или в други арабски страни, като по този начин бъде отнето въздушното превъзходство на Израел над неговите съседи.

Военната мощ е в основата на стратегическите триумфи на президента Владимир Путин. Неговата интервенция в Сирия промени условията в играта и това, което се случва там сега се намира, до голяма степен, в неговите ръце.

Конфликтът в Украйна е полузамръзнал, по неговите условия. Руснаците се съюзяват с кюрдите, независимо от турския гняв, провокиран от това. И което е много важно, сега те се завръщат в Египет до степен, която не е виждана в продължение на 44 години, откакто бяха изгонени от президента Ануар Садат.

Един от най-високопоставените анализатори на израелското военно разузнаване каза пред „Индипендънт“ в Тел Авив миналата седмица, че „всеки, който иска да направи нещо в Близкия изток, трябва да бие път до Москва.“

Путин посочи значението на това Западът да види „за първи път, че такива оръжия съществуват, че те са с високо качество, и че имаме добре обучени хора, които могат да ги използват ефективно. Сега те също виждат, че Русия е готова да ги използва, ако това е в интерес на нашата страна и нашия народ.”

В Сирия руснаците извършват най-много въздушни удари на ден - до 96 или толкова, колкото водената от САЩ коалиция е извършила за един месец. Това е в ярък контраст, отбелязват западните военни стратези, в сравнение с това колко бързо НАТО започна да се чувства под напрежение, когато бомбардираше Либия и Косово.

Една от причините за оскъдица на бойните полети на коалицията е в това, че сунитските държави от коалицията извършват други мисии, тъй като са концентрирани върху атаките срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен. В същото време операциите на Турция по-скоро са насочени срещу кюрдите, отколкото срещу „Ислямска държава”.

Хора от западните военни сили също така твърдят, че руснаците атакуват други бунтовнически групи под маската на бомбардировки срещу „Даеш” и че те са по-безогледни в насочването на ударите, защото са по-малко чувствителни към всяко доказателство за цивилни жертви и поради липсата на оръжия с прецизно насочване.

Но Русия никога не е обещавала, че ще атакува само „Ислямска държава”. Вместо това тя заяви, че „всички терористи“ ще бъдат подложени на удари. Така, удобно за Путин и президента Башар Асад, сред целите са включени по-умерени бунтовнически групи.

Опитът от войните в Чечня показа, че Кремъл наистина е по-подготвен да се измъква от „съпътстващи щети”, отколкото Запада. Вярно е също така, че нямаше достатъчно руски управляеми бомби и ракети в първия етап на сирийската мисия - не може да бъдат доказани твърденията на Москва, че използва прецизни оръжия.

Самолетите, ракетите и бомбите, използвани в началото на намесата, бяха смесица от стари, датиращи от времето на съветската епоха, и относително нови. В Латакия бяха базирани 34 самолета с фиксирани крила: 12 Су-25 и четири Су-30СМ изтребителя-бомбардировачи; 12 остаряващи Су-24П2 и шест Су-34. Там има също така хеликоптери и неуточнен брой безпилотни самолети.

Въпреки това повече от най-модерните от тях – Су-34, подменят стари въздухоплавателни средства. Една от причините за това е, че самолети като Су-25, ветеран от войните в Чечня и Грузия, са уязвими за от ПЗРК – преносими зенитни ракетни комплекси - за които Москва подозира, че турците и саудитците доставят на сунитските бунтовници.

Включването от страна на Кремъл на най-модерните противовъздушни ракетни системи беше стимулирано от свалянето на руския самолет от турците. Вероятността системата С-400 „Триумф“ да попадне в „грешни ръце“ предизвиква голямо безпокойство в Израел. Тя разполага с ефективен радар, който непрекъснато наблюдава небето, и ракетна батарея, която може да сваля цели, намиращи се на 400 км. Една такава бойна единица е разположена в руската база в Латакия и покрива половината от израелското въздушно пространство.

Разполагането от Русия на оборудване за електронна война в Украйна и Сирия като Красуха-4, което може да заглуши системата Ауакс и сателитните радарни системи, пък е поредния отрезвяващ опит за НАТО.

Роналд Понтиус, заместник-шеф на киберкомандването на американската армия, каза: „Не може да не стигнете до заключението, че не сме отбелязали напредък по отношение на равнището на заплахата“.

Въпреки че се оплаква от разпростирането на Русия и да се притеснява от способностите на НАТО, генералът признава, че Русия не нарушава никакви международни споразумения и „има пълното право” да разположи тези системи.

В Сирия, каза той, руснаците използват „крилати ракети, използват бомбардировачи. Ясно е, че те искат да покажат способността си, че могат да влияят не само на регионални събития, но и на събития в световен мащаб”.

Това наистина е най-важното. Въпросът за Запада е дали да реагира, като открие нова глава от конфронтация с Москва, или да се опита да води политика на помиряване с Русия?

Коментари 165
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

165 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 15 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 20 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 42 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 50 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 56 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 58 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“