Какво се случи на 10 ноември 1989 г.
Портрет на Тодор Живков   
Източник: Божидар Стоилов, БГНЕС
104

Н а 9 ноември 1989 г. министър-председателят на Германската демократична република (ГДР) Гюнтер Шабовски обявява на пресконференция, предавана на живо по телевизията, промени в Закона за пътуване в чужбина, улесняващи значително процедурата, като вече всеки източногерманец има право в най-кратък срок да получи пасаван, с който да излиза и влиза в ГДР. 

Часове по-късно източногерманските граждани буквално срутват Берлинската стена,

издигната 28 години по-рано. Отворени са граничните пунктове между Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР). 

До решението за отмяна се стига, след като месец по-рано източногерманци окупират посолствата на ФРГ в Унгария, Чехия и Полша с искане да бъдат приети в Западна Германия, а Австрия отваря границата си. 

На 18 октомври 1989 г. в Берлин, на пленум на ЦК на Германската единна социалистическа партия, генералният секретар на Ерих Хонекер подава оставка. 

На негово място е избран Егон Кренц. На 1 ноември той е приет от генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов в Москва, където

Горбачов в разговор с него заявява, че Ерих Хонекер е трябвало да се оттегли по-рано, тъй като перестройката изисква нови ръководители. 

Веднага след срещата Горбачов вика съветския посланик в България Виктор Шарапов на разговор в Москва и му предава копие от стенограмата с разговора си с Егон Кренц. Възлага му да запознае с текста и Тодор Живков в България. 

На следващия ден, 2 ноември, посланик Виктор Шарапов пристига в България и на 3 ноември 1989 г. иска среща с Тодор Живков. Срещата между двамата е проведена същия ден. Живков е смутен и объркан и в разговора споделя, че отдавна мисли за оттегляне. 

На 5 ноември Виктор Шарапов иска нова среща, поканен е на обяд в Банкя, по време на който казва на Тодор Живков: „Съветското ръководство с голямо разбиране се отнася към вашето решение да подадете оставка и ми поръча да ви предам, че вие постъпвате много мъдро. Оторизиран съм също да ви изкажа голяма благодарност за дългогодишното ползотворно сътрудничество, за вашите чувства на любов и дружба към СССР и КПСС.“ 

Тодор Живков е изненадан. Вече има не негово, а на СССР решение да си подаде оставката. 

В разговора Тодор Живков благодари на ръководството на КПСС за доброто разбиране и за изказаната към него благодарност, но изразява опасения, че партията няма готовност за такава промяна, защото липсва подходящ другар, който да притежава многостранните качества да поеме и води съдбините на партията и народа, на държавата. 

Посланик Шарапов държи твърда позиция, че оставката трябва да бъде подадена на предстоящия пленум. На 6 ноември при нова среща с Тодор Живков съветският посланик му предава, че ръководството на СССР препоръчва на предстоящия пленум за генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, Петър Младенов. 

Тодор Живков предлага да си подаде оставката като генерален секретар и да остане председател на Държавния съвет. Посланик Шарапов не прави отстъпка. На 7 ноември отново на среща между двамата в съветското посолство по случай националния празник на СССР, Живков настоява да остане председател на Държавния съвет. Отговорът от страна на Шарапов е, че по принцип не е прието двата поста да се заемат от различни хора и че проблемът е на българските другари. 

Пленумът е насрочен за 10 ноември 1989 г. 

Решението за освобождаването на Тодор Живков като генерален секретар на ЦК на БКП е прието, а на негово място е избран Петър Младенов. На 17 ноември 1989 г. Народното събрание по предложение на пленума от 10 ноември 1989 г. освобождава Тодор Живков и като председател на Държавния съвет и на негово място избира Петър Младенов. 

Междувременно в страната, по време на първата екологична среща на страните членки на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ) (дн. Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) активисти на неправителствената организация „Екогласност“ в градинката пред „Кристал“ в София още на 26 октомври 1989 г. организират събирането на подписи за спиране на строителството на хидропроектите „Рила“ и „Места“. 

Градинката е обградена с полицейски кордон, активистите са разпръснати от органите на реда, като 22-ма от тях са качени насилствено в автобус. Акцията на милицията е отразена широко в западната преса и се определя като начало на последващите събития в България. 

На 2 ноември 1989 г. е проведено първото легално събрание на клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, основан на 3 ноември 1988 г. в 65-а аудитория на СУ „Св. Климент Охридски“ от 80 интелектуалци. Клубът от 2 декември 1989 г. се нарича „Клуб за гласност и демокрация“. 

На 3 ноември 1989 г. в София се провежда шествие на активисти на национално движение „Екогласност“, което връчва подписка, подкрепена с 12 хил. подписа, в Народното събрание против строителството на хидрокомплексите „Места“ и „Рила“. В шествието се включват около 4000 души. 

Това е първата гражданска демонстрация срещу властта. 

На 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС) – коалиция от новоучредени политически партии и организации. 

В началото на 1990 г., от 16 януари започва т. нар „Кръгла маса“, която има за цел да очертае рамките на мирния преход. В заседанията си до 15 май 1990 г., форумът приема споразумения за политическата система, за изменения и допълнения на конституцията, законопроекти за политическите партии и изборите за Велико народно събрание (ВНС) и др. 

Решено е да се закрие институцията Държавен съвет, президентът (председателят) на Републиката да се избира от Народното събрание. 

На 3 април 1990 г. Народното събрание избира Петър Младенов за президент (председател) на Народна република България (НРБ). Същия ден БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП), а органът на БКП в. „Работническо дело“ се преименува на в. „Дума“. 

На 6 юли 1990 г. под натиска на обществените протести Петър Младенов подава оставка като президент. Поводът е излъчването на предизборен клип на СДС от предизборната кампания за VII Велико народно събрание, в който е включена

изречената от Младенов на 14 декември 1989 г. фраза „По-добре танковете да дойдат“.

Седем месеца след 10 ноември 1989 г. – на 10 и 17 юни 1990 г., са произведени първите демократични избори в България – за VII Велико народно събрание. На 1 август 1990 г. VII ВНС избира Жельо Желев за президент на Народна република България. 

На 22 декември 1990 г. VII Велико народно събрание приема решение, с което изразява волята на България за членство в Европейските общности и предлага на правителството да предприеме необходимите стъпки в тази насока. След 15 години, на 1 януари 2007 г., България е приета за пълноправен член на Европейския съюз. 

На първите преки президентски избори в България на 12 и 19 януари 1992 г. Желю Желев е избран за президент с петгодишен мандат. След него са избирани още трима президенти – Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. От тях Георги Първанов е бил президент два мандата. 

Последната Конституция на България е приета от VII Велико народно събрание на 12 юли 1991 г. Тя отменя Конституцията на Народна република България от 18 май 1971 г. 

Новата конституция налага изграждане на държавно управление въз основа на разделение на властите. Въвежда институцията на едноличен държавен глава – президент на републиката. Въвежда се институцията Конституционен съд, чиято основна задача е да гарантира върховенството и спазването на конституцията. 

За 25 години Конституцията е променяна четири пъти – през 2003 г., през 2005 г. през 2006 г. и през 2007 г. 

След 10 ноември 1989 г. са конституирани едно Велико и осем обикновени Народни събрания (от 36-о до 43-о). Страната е управлявана от 17 министър-председатели. 

Източник: Алфа рисърч

25 г. след началото на прехода колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява,

а познанието за този период изчезва, посочва социологическата агенция „Алфа рисърч“ (вж. изследването).

94% от най-младото поколение (на възраст между 16 и 30 години) споделят, че не знаят почти нищо за този период. 40% от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. 

„Алфа Рисърч“ сравнява и оценките, които са давали българските граждани за периода 1944-1989 г. и за последния генерален секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков, през 90-те години (в изследванията на НЦИОМ) и днес.

Две години след падането на комунизма, докато е все още жива паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Живков, докато днес е налице рязко преобръщане и идеализация и позитивните оценки за Живков са 55%.

Оставен на личните спомени, на носталгията по загубената сигурност и изчезващо знание за тъмните му страни, комунизмът постепенно губи политическата си оценка, продължавайки да подхранва стари и нови митове, коментират социолозите.

Коментари 104
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

104 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 13 минути

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 19 минути

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 48 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 52 минути

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера