Протестиращите в Киев под обсада
Украинската милиция изтласква протестиращите   
Източник: ЕПА/БГНЕС
415

С лед известно затишие в последните дни, напрежението в Украинската столица отново ескалира. Милицията и специалните части започнаха да изтласкват протестиращите от площад "Независимост". Очаква се тази нощ да бъде гореща.

Владимир и Виталий Кличко в продължение на няколко часа се намират под обсада в близост до сградата на МВР и администрацията на президентa на Украйна, става ясно от съобщение на сайта на партия "УДАР".

"Активисти, започнали митинг на ъгъла на улиците "Шелковичная" и "Богомольца", вече няколко часа държат отбраната под обсадата на вътрешни войски и "Беркут". Народни депутати от "УДАР" и лидерът на партията Виталий Кличко през цялото време са заедно с активистите", се отбелязва в съобщението.

По-рано през деня Кличко се срещна със служителите на специалните подразделения на площад "Независимост" и ги предупреди, че ще носят отговорност за разпръсване на мирна протестна акция.

Силите за сигурност се готвят да прочистят площад "Независимост" в Киев, предупреди по-рано днес и лидерът на парламентарната група на опозиционната партия "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк. "Ние ще защитаваме площада си", заяви той.

В късния следобед украинската милиция премахна изградените барикади и разгони демонстрантите

с проевропейски искания, обсадили седалището на правителството в Киев, съобщи кореспондент на Франс прес. Изтласкани от силите за борба с безредиците, протестиращите отстъпиха към площад "Независимост". До момента не е имало сблъсъци и пострадали.

Входовете на сградата на администрацията на президента, Министерския съвет и Парламента бяха барикадирани от протестиращите. Около всяка от барикадите се намираха по няколкостотин души. 

Сътрудници на силови структури и войници от вътрешни войски и специалните части на "Беркут"

обкръжиха по обед площад "Независимост". Според протестиращите се очаква да щурмуват Дома на профсъюзите, където се намират активистите на "Евромайдан". 

Автобуси на "Беркрут" са прекъснали движението по бул. "Крещатик". Пред автобусите са разположени няколкостотин сътрудници на вътрешните войски с пълно оборудване и бронежилетки. Отцепени са редица улици в централната част на града. 

Извършват се проверки на метростанциите в Киев. 

В украинската столична полиция е постъпило

съобщение за заложени бомби на три метростанции - "Театралной", "Крещатика", "Площад "Независимост",

предаде Интерфакс. От полицията посочиха, че на местата са изпратени сапьори и служители на други служби. 

Пътниците от метростанциите се евакуират. 

Украинската полиция отхвърли информацията за извършени арести във връзка с бутането на паметника на Ленин в Киев и заяви, че все още няма задържани, предаде РИА "Новости", като се позова на представител на Шевченковското районно управление на МВР на Украйна. 

По-рано депутат от опозиционна партия съобщи, че полицията е започнала да задържа хора, които нямат отношение към деянието. 

Паметникът на Ленин на Бесарабския площад в Киев ще бъде възстановен,

заяви пък депутатът от Комунистическата партия на Украйна Александър Голуб. 

По думите му в страната трябва да се възстанови редът, а дейността на неофашистите в Украйна трябва да бъде забранена, както и парламентарните фракции и обществени организации, на които се опира. 

"Опитът в Гърция в този план е особено красноречив", подчерта Голуб. 

Междувременно стана ясно, че украинският президент

Виктор Янукович приема идеята за преговори с опозицията

за намиране на изход от политическата криза. Той съобщи, че още утре ще се срещне с тримата бивши президенти на страната, за да обсъдят протестите.

Леонид Кравчук, първият президент на независима Украйна, Леонид Кучма, на когото Янукович беше премиер, и Виктор Юшченко, който победи след Оранжевата революция през 2004 г., вече изразиха подкрепата си за демонстрациите.

Срещата трябва да положи основите на преговори между властта и опозицията с цел "постигането на компромис". Тя ще съвпадне с пристигането в Киев на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън 

Катрин Аштън заминава на помирителна мисия в украинската столица Киев

утре и вдругиден, за да помогне за излизане от политическата криза в страната, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес. Аштън ще се срещне с всички страни в конфликта - правителството, опозицията и представители на гражданското общество, за да подкрепи намирането на политически изход от ситуацията, каза нейна говорителка. Визитата е по инициатива на ЕК, допълни говорителката. 

Продължаваме да настояваме за разследване на насилието, приложено над мирни протестиращи, заяви говорителят. По нейните думи Аштън ще предаде ясните послания на ЕС - всички участници в политическия процес в Украйна да започнат диалог, както и да постигнат политическо решение на настоящата криза. 

В отговор на въпрос Кочиянчич уточни, че в делегацията не е включен еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле. 

ЕС не може да реши тази криза, но може да помогне за намирането на решение, желаем да подкрепим този процес, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен. 

Не са наша работа действията на място, но подкрепяме украинците в техните европейски очаквания, допълни тя, попитана дали ЕК насърчава протеста, или би посъветвала хората в Киев да се приберат по домовете си.

Европейският съюз е готов да обсъди с Украйна условията на Международния валутен фонд (МВФ) и увеличаване на европейската помощ. 

Това заяви късно днес еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле.

"Ние можем да обсъдим условията, които ще позволят на МВФ и Украйна да подпишат ново споразумение", посочи Фюле.

Еврокомисарят отбеляза, че по време на преговорите страните могат също така да разискват евентуално увеличаване на европейската помощ за Киев и "пътната карта" за реализация на споразумението за асоцииране.

Заедно с това, според Щефан Фюле, ЕС не е готов да преразглежда парафираното вече споразумение за асоцииране, да разглежда някакви компенсации на Украйна за едностранни мерки, предприети от трети страни или да се съгласи на тристранен формат на преговорите, засягащи двете страни.

Еврокомисарят съобщи, че днес е обсъдил с първия вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов възможната проблематика на преговорите.

Руският печат коментира опозиционните протести в Украйна. 

Ситуацията в Киев от вчера е предреволюционна,

твърди "Комерсант". След като кабинетът замрази асоциирането на Украйна с ЕС, опозиционни лидери плашат протестиращите с връщане под игото на Москва. 

Активисти на опозицията под националистически червено-черни знамена събориха паметника на Ленин в Киев. Противниците на президента Виктор Янукович все още искат оставка на правителството, предсрочни избори на президент и Народно събрание и при липса на отстъпки от властите заплашват с разширяване на протестните акции, пише вестникът. 

Опозицията заяви, че блокира целия правителствен квартал с президентската резиденция, парламента и правителството. Привържениците на управляващата Партия на регионите отвърнаха със заплаха да изпратят сили за защита на "законните органи на властта". 

Съпротивата срещу евентуално влизане на Украйна в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан) става кажи-речи основен лозунг за революционен Киев. 

Според мнозина оратори, говорили вчера пред демонстрантите, на преговори в Сочи тези дни с руския лидер Владимир Путин Янукович е

обещал да включи Украйна в това обединение,

посочва изданието. 

И опозиционният, и правителственият лагер споменават все по-често за въвеждане на извънредно положение. 

Лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк предупреди, че подобни действия от страна на Янукович ще се разглеждат като държавен преврат. Други обаче виждат в тази мярка спасение от хаоса и анархията, добавя "Комерсант". 

Украинската служба за сигурност заяви, че

започва разследване по повод призиви за насилствено сваляне на режима.

Тя не съобщи срещу кого, но според логиката на нещата явно ще бъде разследвана Юлия Тимошенко, твърди "Новие известия". 

Именно бившият премиер, оглавила опозицията и хвърлена в затвора за злоупотреба с власт, първа призова за "незабавно отстраняване на режима". Не е много ясно обаче дали властите ще дръзнат в днешната ситуация да предприемат някакви стъпки срещу Тимошенко. Още повече че събитията в Киев съвпадат с визита на делегация от Европарламента, чиито депутати не крият симпатиите си към протеста, допълва всекидневникът. 

За разлика от "оранжевата революция" опозиционните лидери на днешния майдан не изглеждат домакини на тържеството, от които тълпата да чака обещания и указания. По-скоро приличат на гости, макар добре посрещани, но получаващи нареждания от самите хора, констатира "Независимая газета". 

Затова опозицията не може сама да се споразумее с властите за излизане от кризата - трябва да се съобразява с хората, смятащи екипа на Янукович за нелегитимен и недееспособен. Те са готови да протестират до смяна на властта и пълно преформатиране на държавната система. 

Общественото движение обаче не излъчи собствени лидери, тъй че използва за посредници водачите на опозицията, обяснява вестникът. 

Властта отхвърли ултиматума на опозицията и е готова да преговаря с майдана само след като демонстрантите се изтеглят от окупираните административни сгради. Опозицията обаче няма намерение да го прави.

Това означава конфронтация. 

Днес никой не се наема да предскаже дали ще е мирна или не, отбелязва "Московский комсомолец". 

Изданието цитира съобщения за въоръжени националисти сред протестиращите и хора от подобни формирования, охраняващи опозиционен щаб. Майданът все още се охранява от ветерани, включително десантчици, воювали в Афганистан. Говори се също за пристигнали в Киев стотина украински канадци - потомци на някогашни емигранти, пише репортер на всекидневника, видял да се движат в колони "отряди за самоотбрана на майдана" с каски и превръзки на ръкавите в цветовете на украинското знаме. 

Властта впрочем заявява, че няма планове "да продаде Украйна" и да я вкара в Митническия съюз.

На майдана обаче никой не ѝ вярва,

констатира "Московский комсомолец". На украинската опозиция все пак бе показан "морков", пише "Росийская газета". Официозът пояснява, че използва образа, с който руският външен министър Сергей Лавров описа визовата политика на ЕС спрямо Киев - "манипулациите на европейските политици с цел да поддържат градуса на протестите на майдана". 

В неделя вицепрезидентът на парламентарната асамблея на ОССЕ Вилия Алекнайте-Абрамикене направи сензационно изявление. Според нея САЩ ще помолят партньорите си в Брюксел незабавно да предоставят на украинците безвизов режим. 

Ръководството на ЕС без съмнение ще се отнесе съчувствено към настоятелната молба на Вашингтон. Но ще придружи решението с множество непублични условия - също както банките крият най-важната информация в договорите, ощетяваща клиента, с максимално дребен шрифт, пише вестникът. 

Щом премахне визовия режим, ще разреши ли ЕС на хората от Украйна легално да работят на негова територия? Не, няма да им разреши. Ще могат ли украинците безпрепятствено да пътуват из държавите от ЕС? Не, няма - Брюксел се страхува от нелегална имиграция и приток на престъпници. 

Затова пък приказките за премахване на визовия режим за Украйна дават възможност да си направят пиар множество европейски политици, смята "Росийская газета". 

Коментари 415
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

415 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 6 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 26 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 39 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 53 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 57 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата