Още по темата

Бившият шеф на разузнаването в България ген. Бриго Аспарухов смята, че турският президент Реджеп Ердоган е знаел за подготвянето на преврата срещу него. Това мнение той изказа в предаването „Комбина“ по NOVA.

„Случаят е много тежък. В днешно време да се случи това – опит за военен преврат, изключително обезпокоително е за целия цивилизован свят. Казват, че в Турция превратите са чести. За 20 години от 1960 до 1980 е имало три, всичките успешни и почти безкръвни. Сега нещата са коренно различни. Аз считам, че Ердоган и неговата машина, имам предвид преди всичко специалните служби, са знаели за подготовката на този преврат“, смята Аспарухов.

„Стремежът на Ердоган е да стане новият баща на Турция, дори нещо повече от Аатюрк.

Знаете, че „ататюрк“ на турски означава „баща на нацията“. Вероятно в този си стремеж той започва да завзема цялата власт. Ясен е стремежът му към промяна на Конституцията, което да му даде право да прави всичко, което си поиска. Т.е. концентрация на власт в ръцете на един човек, която е била присъща на Турция в много далечно време“, обяснява той.

Според бившия шеф на разузнаването: „Това е породило силно безпокойство в армията, предвид антидемократичните мерки на Ердоган. Това не може да не е нагнетило напрежение. И

слабостта на турците към превратите се е задействала като рефлекс“.

Още за неуспешния преврат в Турция:

Празник след танковете в Турция

Ердоган към САЩ: Ние сме партньори, предайте Гюлен

След опита за преврат: Турция мисли за смъртното наказание

Кой стои начело на опита за преврат - Гюлен или самият Ердоган

Хронология на военния преврат в Турция по часове

Аспарухов смята, че турският президент не е предотвратил преврата още преди началото му, за да може да легитимира пред народа последвалата чистка, при която до момента са арестувани около 6000 души. „Според мен това е преврат, контролиран от Ердоган“, обяснява той.

„Но този народ, който сега е на улицата и се радва за това, което се случва, трябва бързо да изтрезнее и да разбере, че в еуфорията си

може да подпомогне една откровена диктатура.

Народът, когато изтрезнее, започва да си задава много въпроси“, предупреждава Бриго Аспарухов.

Той е категоричен, че опасността за България е реална и последиците за страната ни няма да бъдат леки. „В Турция живеят български граждани от турски произход. Не малко! Какво ще бъде отношението към тях?

Отново ще тръгнат към нас, ще дойдат тук да живеят. Последиците могат да бъдат имиграционни в рамките на българското общество.

Много турци, живеещи в Турция, може да тръгнат към България поради несигурност”,

коментира ген. Аспарухов.

По думите му обаче по-малка е вероятността бежанци да тръгнат към нашата страна. „Сега в Турция има извънредно положение. Здравите сили в армията са на улицата, службите са на улицата. В тази ситуация някои от имигрантите да си позволят да тръгнат към България е твърде опасно”, коментира ген. Аспарухов.

Според него НАТО спешно трябва да се занимае с това, което се случва в Турция.

Какво още каза ген. Бриго Аспарухов вижте във видеото: