В Кайро вече се стрелят с автомати
Източник: ЕПА/БГНЕС
65

Петима души са били убити и 15 ранени рано сутринта при престрелките на централния площад в египетската столица, съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС в Кайро.

По свидетелства на очевидци група въоръжени лица се появили на площада преди разсъмване и открили огън по хората по време на сутрешната им молитва. Според повечето версии стрелците били привърженици на Хосни Мубарак.

Някои предполагат, че по протестиращите може да са стреляли избягали затворници.

Интензивната престрелка продължила около половин час

В момента в центъра на Кайро е спокойно, съобщава ИТАР-ТАСС.

Днес е десетият ден, откакто започнаха протестите в Египет.

Армията е започнала да арестува хора след насилието на централния площад "Тахрир" в Кайро, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.

Антиправителствени демонстранти, които лагеруват на площада след мирния протест във вторник, са поискали от армията да се намеси.

Един от организаторите на протеста срещу режима на президента Хосни Мубарак съобщи, че е видял трима убити демонстранти, след като вчерашните сблъсъци между привърженици и противници на Мубарак бяха подновени през нощта, предаде Асошиейтед прес.

Мустафа ал Нагар твърди, че е видял труповете на трима протестиращи, докато медицински екипи ги отнасяли към линейка.

Според него срещу демонстрантите на площада

е бил открит огън с автоматично оръжие поне от три места

Часове по-рано привърженици на Хосни Мубарак нападнаха демонстрантите с камъни, пръти и коктейли "Молотов".

Според очевидци при новото нападение са били ранени между седем и петнайсет демонстранти, съобщава Ройтерс.

Снощните сблъсъци на площада продължиха и през нощта, като от време на време се чуваха изстрели, а нощното небе се осветяваше от хвърлените запалителни коктейли. След кратко затишие на площада отекна автоматична стрелба.

Най-малко 145 души са убити в Египет от началото на сблъсъците

досега, а според върховния комисар на ООН за човешките права Наванетем Пилай броят на загиналите може да наближава 300 души.

Това място много скоро ще се превърне в кланица, ако армията не се намеси, коментира пред Ройтерс демонстрантът Ахмед Махер, който видял привърженици на Мубарак, въоръжени с ятагани и ножове.

Най-малко четирима души са загинали, а 13 са пострадали при подновяването на сблъсъците тази сутрин между привържениците на Мубарак и протестиращите срещу неговото управление, съобщава пък ИТАР-ТАСС.

Над 1500 души са пострадали при вчерашните сблъсъци между привърженици на властта и на опозицията в центъра на Кайро, съобщи за Ройтерс лекарка от полева клиника, разположена в джамия близо до епицентъра на боевете.

По-рано здравният министър Ахмед Самех Фарид съобщи за 611 пострадали и трима загинали.

Много хора са били

ударени в лицето с метални тръби, или замеряни с тухли и камъни,

съобщава доктор Мона Мина, която се грижи за ранените в джамията Омар Макрам.

Двама младежи са били откарани с линейки от площад "Тахрир" в центъра на Кайро по време на сблъсъците.

Единият вече бил мъртъв, а другият починал по-късно в болница от раните си. Министърът не уточни какви наранявания са получили младежите.

Не е ясно дали те са били привърженици на правителството, или демонстранти срещу режима на президента Хосни Мубарак.

Трети мъж в цивилни дрехи е загинал, след като паднал от мост недалеч от площада. Здравният министър не изключи възможността мъжът да е бил служител на силите за сигурност.

Чужди журналисти също станаха жертви на насилие в Кайро

вчера, докато отразяваха протестите, прераснали в сблъсъци между противници на Хосни Мубарак и негови привърженици, предаде Франс прес.

Белгийският журналист Серж Дюмон от вестник "Соар" е бил атакуван, пребит и похитен от неизвестни лица в цивилни дрехи, докато отразявал случващото се на протеста в подкрепа на Мубарак в квартала Шубра в центъра на Кайро.

Журналистът, чието истинско име е Морис Сафрати и който отразява събитията в Близкия изток също за швейцарския вестник "Тан" и за френския "Воа дю нор", е бил отведен от нападателите си в казарма на един от изходите на Кайро.

Оттам той успял да се свърже за кратко по мобилния си телефон с редакцията на "Соар" и разказал, че в казармата, където го отвели, го обвинили в подкрепа на Мохамед ел Барадеи и му дали да пие непречистена вода от Нил.

"Казаха ми

да пия, за да хвана дизентерия

После ме извадиха навън под охраната на двама военни с автомати "Калашников" и щикове. Те твърдят, че ще ме водят в тайните служби, защото съм бил шпионин", казал журналистът.

Трите вестника, за които работи, веднага са информирали компетентните власти в своите страни, за да се намесят пред египетските власти и журналистът да бъде освободен.

Информирана е и организацията "Репортери без граници", както и правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Двама шведски журналисти от всекидневника "Афтонбладет" също са били нападнати от тълпа в беден квартал на Кайро.

После били задържани от множеството, но пуснати на свобода след няколко часа след намесата на военен.

Израел обяви, че четирима негови журналисти са били арестувани в Египет, докато правели репортаж за протестите срещу Мубарак.

Журналистите от частна израелска телевизия и от израелски арабски интернет сайт са били задържани, защото нарушили полицейския час и работели, докато пребивавали в Египет с туристически визи.

Двама кореспонденти на Асошиейтед прес и журналистът от Си Ен Ен Андерсън Купър също са били жертва на брутално отношение на протестиращите в Кайро, предаде АП.

Купър и операторът му били нападнати с юмруци от мъже, които се опитали да им счупят камерата.

Журналистката от американската телевизия Ей Би Си Кристиан Аманпур и екипът й били обградени от хулигани, които

крещели "Мразим американците" и "Вървете по дяволите"

Аманпур и колегите й се опитали да се измъкнат, като влезли в кола. Те обаче били заобиколени от тълпа, която започнала да клати автомобила и да блъска по него.

В следващия момент някой строшил предното стъкло с камък. Журналистите обаче успели да се измъкнат невредими, разказва Асошиейтед прес.

Трима членове на снимачната група на руския информационен телеканал РТ на арабски език "Русия ал Яум" бяха ранени, когато се оказаха притиснати между биещи се привърженици и противници на Мубарак, предаде ИТАР-ТАСС.

Кореспондент и оператор от руската телевизия "Звезда" са били задържани във вторник вечерта от мъже в цивилно облекло, които им взели цялата техника и ги отвели със завързани очи в къща.

На следващия ден ги освободили без никакви обяснения в покрайнините на Кайро.

Репортер от турския клон на телевизия "Фокс", египетският му оператор и шофьорът им са били отвлечени от мъже с ножове, докато правели видеорепортаж за протестите. По-късно те били спасени от полицаи, съобщи анадолската информационна агенция.

Журналист от базираната в Дубай телевизия "Ал Арабия" е получил мозъчно сътресение, след като бил ударен по време на сблъсъците. Има съобщения също така за нападения над журналисти от Би Би Си, от датския канал ТВ 2 и от швейцарска телевизия.

По повод тези информации говорителят на Държавния департамент на САЩ Пи Джей Кроули изрази безпокойство от задържането и атаките срещу медиите в Египет, предаде Ройтерс.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите

обвини египетските власти, че организират нападения срещу журналисти,

за да лишат света от независима информация за размириците.

Според "Репортери без граници" в нападенията са участвали "внедрени полицаи".

Египетското правителство отрече тези обвинения, а във вторник вечерта държавната телевизия съобщи за чужденци, които разпространявали позиви срещу Мубарак.

Същевременно над 10 опозиционни партии в Египет приеха предложението на властите да започнат диалог с тях, съобщи ИТАР-ТАСС.

На пресконференция лидерите на либералната партия "Нов уафд", лявата Национална прогресивна партия на единството "Тагаму", центристката партия "Ал Гад", насъристите, социалистите, зелените и други движения излязоха със съвместно изявление, с което приеха предложението на президента Хосни Мубарак да започнат преговори с властта за бързо извършване на реформи в страната.

В ситуация, в която Египет се намира в опасност, решихме да заявим, че приемаме предложението за диалог, за да съхраним безопасността и стабилността на нашата родина и нейните граждани, се казва в изявлението на опозиционните лидери.

Също така изразяваме нашата солидарност с египетския народ и законните му искания, добавиха те.

Опозиционните движения поставиха като условие за започване на диалог парламентът да бъде разпуснат веднага щом приключи работа по промяната на конституцията.

Те поискаха също така да се започнат разследвания за корупция, както и срещу лицата, които са изложили на опасност живота на хората по време на демонстрациите.

По-рано обаче основният опозиционен лидер

Мохамед Ел Барадеи за пореден път отхвърли предложението за диалог

на вицепрезидента на Египет Омар Субейман,наблягайки, че първо Хосни Мубарак трябва да напусне властта.

В интервю за Би Би Си Ел Барадеи, които е нобелов лауреат за мир, подчерта, че няма да влиза в диалог, докато Мубарак е на власт.

Това само ще придаде на режима легитимност, каквато в моите очи той е загубил, каза бившият шеф на Международната агенция за атомна енергия.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова в телефонен разговор новия египетски вицепрезидент Омар Сулейман да подведе под отговорност виновниците за насилието, което обхвана улиците на Кайро вчера, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Клинтън подчерта, че

процесът на предаване на властта в Египет трябва "да започне още сега"

Междувременно египетски представител, пожелал анонимност, заяви, че исканията на Белия дом към египетските власти си противоречат, предаде Асошиейтед прес.

Съществува очевидно противоречие между прехода на властта по установения ред и настояването това да стане незабавно, заяви той.  

Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 11 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща