Свещи пред украинското посолство поставят хората, които се събраха на протест против насилието в Киев. Те почетоха с минута мълчание на колене паметта на жертвите от сблъсъците в бившата съветска република.

Зам.-председателят на Сдружението на украинските организации в България Красимир Панковски посочи, че хората са се събрали, за да покажат съпричастността към загиналите вчера в Украйна. Той каза, че там вече се е стигнало до "брутални жертви и има вече застреляни хора".

Събралите се пред дипломатическата мисия протестиращи сканират "Мафия" и "Убийци", развяват украинското знаме. Някои от тях носят листове, на които пише: "Защо убивате?".

Панковски разказа, че всичко, което излиза в момента, минава през много перипетии, защото Беркут, които той нарече: "башибозушки сили" стрелят с гумени куршуми по журналистите. Освен това в минусовите температури обливат хората със студена вода.

Украинската общност в България иска да покаже, че правителството на Украйна трябва най-накрая да сложи ясната си позиция, да отстъпи пред желанието на народа и най-накрая наистина да се стигне до компромис.

"Не може да се стигне до гражданска война в 21- и век в Европа", каза лидерът на младежката общност на украинците в България. Той разказа, че вчера вечерта са намерили момче активист в гората убит.

У нас има над 5000 украинци и, според него, е задължително техният глас да бъде чут

с такива прояви. Председателят на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" Олена Коцева каза, че нарушават човешките права. "Няма лош народ. След като в една държава един президент се избира с малко повече от 51%, нормално е да има всякакви мнения и е нормално всяка една демократична държава да осигури на всеки свободна воля и изявления. В момента всеки журналист, всеки украински гражданин, които са 46 млн., украинските граждани, които са чужбина, могат да бъдат осъдени съгласно този закон, който е приет – задочно, без да присъства в залата в съда", разказа тя. И посочи, че днес група депутати са внесли искане да се отменят тези закони, които нарушават правата на хората.

Хората изчезват, каза Олена Коцева.

На протеста пред украинското посолство днес гражданите прочетоха обръщения към дипломатите. Имаше и много българи, които протестираха срещу насилието в Украйна. Сред тях имаше и от българските протестиращи срещу правителството.