Поредна нощ на напрежение в Киев
Източник: netinfo
72

Н ови сблъсъци между демонстранти и силите на реда избухнаха снощи в Киев, съобщи Франс прес. Десетки хиляди протестиращи продължават да изпълват центъра на украинската столица. Последните дни бяха белязани от кървави сблъсъци с полицията

При температури от минус 10 градуса привърженици на опозицията продължават да укрепват барикадите

около площад "Независимост" с помощта на чували, напълнени със сняг. На неколкостотин метра оттам, на улица "Грушевски", продължават сблъсъците между демонстранти и силите на реда. 

Демонстрантите хвърлят бутилки със запалителна течност срещу служители на силите за борба с масовите безредици, от които ги разделя барикада от запалени автомобилни гуми. 

Може да наблюдавате какво се случва в Киев на живо тук:

Украинското МВР съобщи, че в офисите на телевизия "Киев" са нахлули "няколко души, участници в масовите безредици и са извършили погром". 

Разбито е офисното оборудване и студийната техника, се уточнява в съобщение на министерството, цитирано от ИТАР-ТАСС. 

На органите на реда в Украйна са дадени инструкции, предвиждащи минимално използване на сила, и то само против агресивно настроените демонстранти, заяви премиерът Микола Азаров в интервю за Би Би Си.

Част от интервюто на Азаров, който е в Давос за световния икономически форум, бяха публикувани снощи на официалния сайт на правителството. 

"На правоохранителните органи за дадени прости инструкции:

да не допускат използване на сила против мирни демонстранти,

да не допускат силово превземане на правителствени сгради и учреждения", заявил Азаров. 

Той добавил, че органите на реда "са използвали изключително утвърден набор от средства, по-специално сълзотворен газ, ако съществува заплаха за живота на служителите в правоохранителните органи, щитове и други подобни". 

По думите на премиера, правителството не е давало никакви специални инструкции вчера, когато избухнаха ожесточени сблъсъци между протестиращи и силите на реда в Киев. 

Властите на Украйна са за конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците

в центъра на Киев, но не приемат ултиматуми, каза още Азаров. 

"Бих искал лидерите на опозицията, в частност господин Кличко, да не използват езика на ултиматумите", заяви украинският премиер, който постави под въпрос степента на подкрепа за опозиционните лидери и увери, че много хора подкрепят президента, който е законно избран на демократични избори. 

За това свидетелстват масовите митинги в Киев и в повечето региони, отбеляза Азаров. 

В Киев също имаше "контрапротест":

няколко хиляди души излязоха на демонстрация пред сградата на посолството на САЩ в Киев.

Те излязоха с искания САЩ да не се бъркат във вътрешните работи на Украйна. Участниците се обявиха и против протестите в центъра на Киев. Те считат, че демонстрантите не бива да участват в безредици и трябва да махнат барикадите.

Азаров обаче каза, че властите са готови за компромиси с опозицията в интерес на страната. 

"Лидерите на опозицията трябва да разберат, че и те, и властите отговарят за това да няма кръвопролитие. Но в сегашната обстановка не трябва да се прехвърля на властите цялата отговорност. Трябва заедно да се заловим и да върнем Киев към нормален режим на работа", добави украинският премиер. 

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко призова снощи украинския президент Виктор Янукович

да свика предсрочни избори в страната. 

"Ако не го направите вие, ще го направи народът", предупреди Кличко пред демонстрантите на площад "Независимост". 

Бившият боксьор добави, че ако президентът не покаже готовност за компромис, опозицията ще премине в настъпление.

Властите в Лвов - най-големият град в Западна Украйна,

отказаха да изпълнят някои от новите закони, подписани от президента на страната Виктор Янукович.

Става дума за няколко текста, приети от Върховната Рада на 16 януари, разрешаващи блокирането на интернет сайтове без съдебно решение и предвиждащи криминализиране на публикувани в мрежата заплахи срещу властта.

"Лвов няма да изпълнява закони, приети в нарушение на конституцията и здравия разум", заяви кметът на града Андрей Садовой. 

Градоначалникът дори обеща помощ на пострадалите при сблъсъците в Киев. Такива вече пристигнаха за лечение в Лвов, но Садовой не уточни броя им.

Подобни бе реакцията и на Виктор Анушчевичус, кмет на Ивано-Франковск: "Не възнамеряваме да изпълняваме подобни драконовски закони. Тези закони бяха приети в "ръчен" режим и ние ги считаме за недействителни", казва той.

Янукович си играе с огъня,

коментира в. "Уолстрийт джърнъл" ескалацията на насилието в Украйна, което според вестника заплашва да разкъса страната. 

Изданието припомня, че украинската милиция застреля трима демонстранти по време на масовите протести в Киев вчера, а друг почина по-рано от побой. 

Смъртта на тези протестиращи е

първият подобен случай в 23-годишната история на независима Украйна,

отбелязва изданието. Убийствата на демонстранти и ожесточените битки в центъра на Киев са доказателство за провалената политика на украинския президент и за нежеланието му - от повече от два месеца - да отговори на мирните масови протести със започване на диалог с една опозиция, която доскоро не използваше насилие, пише изданието. 

Сега стана ясно, че Янукович е застанал на страната на хардлайнерите, които го тикат към изолация от Запада и към установяване на тирания, зависима от Русия, отбелязва вестникът, който прогнозира влошаване на обстановката през следващите дни и месеци, повече кръв и повече репресии. 

В. "Фигаро" нарича вчерашната среща на президента Виктор Янукович с опозиционни лидери

"диалог между глухи". 

ЕС и Вашингтон заплашват със санкции украинските власти, а Москва критикува чуждестранната намеса във вътрешните работи на Украйна и заявява, че "екстремистката" опозиция нарушава конституцията на страната, посочва "изданието". 

"Москва следи с огромно внимание и вълнение, а понякога и с болка събитията в Киев. Същевременно Москва е убедена, че ръководството на Украйна чудесно знае какво да прави", заявява Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, пред "Комсомолская правда", цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Според Песков за Русия "е абсолютно недопустимо да се меси във вътрешните работи" на Украйна, но Москва посреща "със съжаление и негодувание очевидната намеса отвън" от страна на чуждестранни посланици в Киев, които "понякога (. . .) казват какво трябва да прави властта в Украйна, откъде трябва да изтегля вътрешните войски (. . .), полицията и т. н." 

Развива се тъкмо сценарият, който будеше страх, който

може да превърне политическата криза в Украйна във вихрушка от насилие,

коментира ситуацията френският "Монд". 

Искрата, подпалила бурето с барут, бе убийството на двама демонстранти при неясни обстоятелства през нощта срещу сряда. Единият - двайсетгодишният Сергей Нигоян, бе сред стожерите на протеста. 

Двамата младежи са били убити от стрелец, скрит в близка сграда. 

От няколко дни е плъзнал слух, че в центъра на Киев са разположени снайперисти, а според в. "Украинска правда" четирима от петимата убити имат огнестрелни рани, пише всекидневникът. 

На 16 януари Върховната рада гласува нови репресивни закони, влезли в сила през нощта срещу сряда; според протестиращите президентът Янукович прави завой към авторитаризъм, напомня "Монд". 

"Бойните действия" в Киев доведоха до първите жертви.

Властта обвинява опозицията, опозицията - властта,

а столичани с ужас се чудят как ще приключат събитията в градския център, обобщава руският "Новие известия". 

До вчера следобед бе потвърдена смъртта само на двама демонстранти - Сергей Нигоян и Михаил Жизневски. Още не се знае какви куршуми са били използвани, камо ли пък кой е стрелял - от едната или от другата страна. 

Милицията нямаше официална заповед да стреля, затова пък кабинетът спешно разреши на правоохранителите употребата на аерозолни, светошумови и димни гранати, както и на водни оръдия. 

Водни оръдия впрочем бяха вече използвани, но неофициално. Може би също тъй неофициално е било използвано и огнестрелно оръжие? - пита се вестникът. 

Всички са поразени от съобщенията за първите жертви, предава от Киев кореспондент на "РБК дейли". 

Опозицията протестира срещу властта от два месеца, след като Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и започна да укрепва връзките с Русия. "Ако разпъдят Майдана, младежта ще тръгне да коли ченгетата", коментирал "спокойно" местният жител Сергий, чакащ в офиса свои приятели, за да идат след работа на барикадите. "Това е днес обичайното прекарване на времето на хората в Киев", отбелязва изданието. 

Външно по-голямата част от града е спокойна - работят кафетата и магазините, транспортът се движи по разписание, констатира "РБК дейли", но описва и кварталите около центъра, над които виси огромен черен облак - дим от запалени гуми. 

Протестиращи чупят остатъка от асфалта около Майдана и къртят павета, за да ги хвърлят. На барикадите срещу Янукович стоят рамо до рамо украински леви и десни радикали, сбивали се доскоро след футболни мачове. Но всички казват, че

гръбнакът на протеста не са те, а доскоро не твърде политизираните жители на Киев. 

Избрали са уличната борба, защото властите пренебрегват Майдана, милицията извършва насилие и се приемат нови авторитарни закони, добавя всекидневникът. Опозиционните лидери стремително губеха контрола върху радикалната част от протеста - нейните активисти сами решаваха къде да тръгнат и с кого да се бият, пише в коментар за събитията "Комерсант". 

"Московский комсомолец" пък напомня колко бързо изчезна Югославия от европейската карта. Една цивилизована, европейска, благополучна и в очите на съветските хора много богата държава. Започна обаче гражданска война, рукнаха реки от кръв и вече няма такава държава. Внимание: това не се случи в Африка, нито пък в Азия, а в Европа. Разцепление - и катастрофа, предупреждава "Московский комсомолец". 

Коментари 72
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

72 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 1 час

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона