386

П редседателят на Народното събрание Михаил Миков потвърди автентичността на инструкциите за дискредитиране на студентските протести,изпратени до депутатите на БСП.

Пред журналисти в Парламента Миков заяви, че не вижда нищо нередно в документа с "опорни точки за протестите", който вчера изтече в Balkanleaks.eu.

"Не виждам нищо неприлично. Опорните точки представят една от гледните точки и са оценка на факти и ситуации", коментира Миков. По думите му това, че документът е стигнал до медиите, е техническа грешка.

Той каза още, че това не бил опит да се дискредитират протестите и нарече тези обвинения "конспиративни теории"

Според спуснатите опорни точки от БСП депутатите социалисти трябва да твърдят, че "съседи с изненада разпознали и студента с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата."

Става дума за студента от четвърти курс "Английска филология" в СУ, чиято снимка обиколи международните медии след сблъсъците между полиция и протестиращи на 12 ноември пред Народното събрание.

Народните представители от "Коалиция за България" са инструктирани и да твърдят и че на студентите са предлагани по 700 лв. за снимки с окървавени лица.

Същевременно журналистът Атанас Чобанов от "Биволъ" - парньорския сайт на "Уикилийкс" и "Болканлийкс", коментира, че изтичането на "Опорните точки" не е техническа грешка, а е направено съзнателно от човек, който се е възмутил от прочетеното.

"Но за Миков хората явно са болтчета в машината като за Сталин. Ако някой не слуша и не изпълнява както трябва е просто счупен чарк", добавя Чобанов.

"Опорните точки" за коментари по протестите са грандиозен скандал и показват нагледно технологията на бившите комунисти как се фабрикува целенасочена манипулация, заяви в декларация от името на ГЕРБ от парламентарната трибуна Ирена Узунова

Цялото българско общество за пореден път стана свидетел на груби и нагли манипулации на БСП, заяви Узунова. Тя цитира част от тезите - че протестите са малобройни, че момчето с пукната вежда не било добре с главата, че ГЕРБ е организирал метежи и медийното отразяване на протестите, а Цецка Цачева е организирала протеста в Телиш.

С днешните скандални манипулации, разработени по изпитаната технология на ДС, българските социалисти за пореден път доказаха, че си остават нереформирани комунисти, посочи Узунова.

Според нея доказателство в тази посока е и подготовката за връщането на параграф 12 от Закона за досиетата, с който се подготви реставрация на агентите на ДС на ключови позиции в държавата.

Скандално според ГЕРБ е, че "инструктажът" е написан от парламентарния секретар на МВР Тодор Пройчев. Имейлът е с цифров подпис, който идентифицира подателя, времето на изплащане и получателите на "опорните точки", отбеляза Узунова. Следващият скандал е,че освен депутатите от БСП, сред получателите са и министри, и премиерът Пламен Орешарски, посочи тя.

От ГЕРБ питат как и защо е възможно от деполитизираното по закон МВР да се пишат и изпращат политически тези към депутатите на една политическа сила и цели ли се по този начин възраждането на първи член от комунистическата конституция, че БКП и държавата са едно.

Одобрява ли председателят на европейските социалисти Сергей Станишев възраждането на прийомите на ДС за манипулации за подмяна на дневния ред на обществото и какви мерки ще предприеме министърът на вътрешните работи към служителя си, разработил политическите тези, питат още от ГЕРБ.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@