Още по темата

Няма непосредствени рискове за страната ни заради ескалацията на напрежение в Турция, заяви зам.-вътрешният министър Филип Гунев. Той обаче е категоричен, че има средносрочни и дългосрочни рискове, за които се вземат мерки.

Гунев направи изказването си в Народното събрание, където службите за сигурност, МВР и Външното министерство информираха депутатите за актуалната ситуация в Турция три дни след опита за военен преврат.

Дългосрочните рискове са свързани с демократичните процеси в Турция - доколко там ще могат да бъдат запазени тези принципи на демокрацията, посочи в отговор на въпрос Филип Гунев.

Той каза още, че към момента анализът е, че

непосредствени рискове от миграционна вълна не се предвиждат.

По отношение на критики от сръбска страна във връзка с контрола на общата ни границата Гунев допусна, че това е за вътрешнополитически цели. Нашата оценка е липса на каквото и да е промяна в обстановката, данните са на нашата интернет страница, където може да се види всякаква липса на промяна за последните месеци, посочи Гунев, като добави, че в сравнение с миналата година ситуацията е далеч по-добра.

По думите му

близо 30% по-малко мигранти минават както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

Предстои общо около 100 полски служители да подпомогнат охраната на границата ни с Турция, както и със Сърбия. Подобна помощ вече получихме от унгарски служители.

Съвместно заседанието на парламентарните комисии по външната политика и по вътрешна сигурност
Съвместно заседанието на парламентарните комисии по външната политика и по вътрешна сигурност Източник: БГНЕС

Рискове за България има, но в момента не са формулирани като непосредствена опасност, коментира депутатът от БСП Янаки Стоилов, който участва в извънредното заседание на парламентарните комисии.

Овладяването на политическата ситуация в Турция дава възможност там да се стабилизира обстановката, посочи Стоилов, като добави, че заедно с това обаче потенциалните рискове, които съществуват за България преди този неуспешен опит за преврат, съществуват.

Стоилов не пожела да конкретизира, като все пак посочи, че степента на ислямизация на властта в Турция продължава, което се подкрепя от значителна част от населението.

Въпросът сега е дали разделенията в турското общество ще се задълбочават или ще се намери начин, при необходимата твърдост на властта за реакция срещу опита за преврат, да се спазват съответните стандарти за отношение и поведение, каза Янаки Стоилов.

Още за ситуацията след неуспешния преврат в Турция:

Има ли риск от нов опит за преврат в Турция

Турските пилоти, свалили руския самолет, са арестувани

Ердоган с първо интервю след опита за преврат

Ердоган започна жестока чистка след метежа, 6000 са арестувани