Още по темата

Бизнесменът Абдула Бююк, който беше експулсиран в Турция от родните власти, е бил предаден в нарушение, категоричен е омбудсманът Мая Манолова.

От Анкара поискаха Бююк да им бъде предаден, тъй като e издирван във връзка с опита за преврат от 15 юли.

По-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че причина за експулсирането му е липса на валидни документи.

Според Мая Манолова обаче, има поне три нарушения от страна на родните власти във връзка с екстрадацията му, а по думите й той „е бил лишен от право да се защити“.

Причината, която тя изтъква е, че не му е дадена законовата възможност да обжалва заповедта си за екстрадиране:

"МВР не е изпълнило законовото си задължение да ме информира за извеждането на турския гражданин. Нарушени са още българската Конституция и Европейската конвенция за защита правата на човека. И двата документа задължават страната ни да пазят всеки човек, чиито живот, права и достойнство са застрашени", поясни още омбудсманът.

Манолова допълни, че до късно снощи е била на работа и е можела да реагира.

От администрацията на президента Росен Плевнелиев заявиха, че "гражданинът А.Б. е депозирал молба за предоставяне на убежище в Администрацията на президента на 24 февруари 2016 г. На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът на Република България е отказал предоставяне на убежище на А.Б., тъй като не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип. За отказа са уведомени компетентните държавни органи".

 „Категорично искам да заявя, че няма договорка с Турция за връщането на Абдуллах Бююк”, каза от своя страна заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев на пресконференция днес:

 „Целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол“, допълни още той.

Припомнете си още по случая:

Турция търси "предателя" Абдулах Бююк в България

Мотористи излязоха в цялата страна, съдийката в отпуск

Турският посланик: Мотористи се опитаха да нахлуят в посолството