Още по темата

„Извънредното положение в Турция ще има негативни последици за българо-турските търговско-икономически отношения“, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му засега не е ясно колко големи ще са загубите за България.

Той цитира думи на търговския ни представител в Турция, който обяснил, че нещата в съседката ни се променят всяка минута:

„Предвид ситуацията, която е изключително динамична и непредсказуема, страната ни очаква както спад на салдото, така и всякакви други търговски и икономически негативи“, конкретизира Лукарски по темата.

Отношение във връзка със ситуацията в Турция взе и президента Росен Плевнелиев, който заяви, че „на насилието не бива да се отговаря с насилие“.

Той заяви още, че е притеснен от случващото се там, а властите и правителството следят непрекъснато обстановката.

Според Плевнелиев, „турските власти трябва да предприемат незабавни действия, за да възстановят законността, върховенството на правото и не трябва да позволят страната да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии“, се посочва още в прессъобщението на Президентството.

„Изключително притеснение будят масовите арести и уволнения на преподаватели, учители, магистрати и журналисти“, твърди още Плевнелиев.

В същото време напрежението в Турция не стихва.  Местни медии съобщиха за поредната стрелба в Истанбул, този път пред Истанбулския търговски университет.

До ескалация на напрежението се стигнало, след като полиция дошла да арестува ректора, а охраната се намесила в негова защита. Въпреки стрелбата никой не е пострадал.

У нас – премиерът Бойко Борисов заяви, че „за да гарантираме сигурността в страната, се изискват бързи реакции от всички“.

Той коментира, че „продължаваме да работим заедно с министър Ненчев и благодаря за помощта по границата на всички военни, които се включиха – справиха се чудесно в съвместните действия с МВР.