Още по темата

Депутатът от НФСБ Валери Симеонов коментира обявеното снощи извънредното положение в южната ни съседка Турция, сравнявайки Ердоган с Аугусто Пиночет, предаде БГНЕС.

„Това, което става в Турция трябва да срещне своята съпротива от наша страна 

трябва да сме подготвени за най-лошото“,

каза той, но подчерта, че не вижда рискове за България в близко време. „Чрез това извънредно положение Ердоган решава своите вътрешни проблеми, а именно явно става, че опозицията на Ердоган не е ликвидирана, че тя все още е жива и тези крайни мерки са насочени точно срещу нея.

Ще ми се, искрено ми се ще, в съседство с България да нямаме едно ново Чили с един нов Пиночет и със стадиона, на който се извършват екзекуции“, каза Симеонов.

Този човек няма да се спре пред нищо, той явно е психически лабилен,

явно страда от параноя, самото му поведение в нощта на преврата го показа. И явно е, че неговият стремеж към ликвидиране на всички другомислещи няма да спре, докато не се стигне до крайна форма на диктатура, което в бъдеще време не е добре за България“, заяви Симеонов.

Клегата му от БСП Атанас Мерджанов също е на мнение, че случващото се в Турция е притеснително. „България трябва да се постави в ситуация действително да бъде изразител на волята на ЕС към момента за всички онези искания, които са предявени към Турция, ако тя действително претендира да бъде нормална, светска, демократична държава, желаеща да стане член на ЕС“, каза той.

Обявяването на извънредно положение, в която и да е държава е достатъчно притеснително,

още повече когато става въпрос за наша съседна държава, при това един от лидерите на Балканите в икономическо отношение“, добави Мерджанов. „Всичко това се случва на фона, в условията на един засилен мигрантски поток, от който очевидно България ще бъде потърпевша в най-сериозно и силно отношение“, каза още червеният депутат.

От управляващата партия ГЕРБ пък коментираха чрез Георг Георгиев, че страна ни много внимателно след какво се случва в съседката ни, но обяви, че няма поводи за притеснения.

„Към настоящия момент както знаете така или иначе в Турция има обявена извънредна ситуация, която обаче към момента българска държава я следи внимателно, но

нямаме притеснения по отношение на българските граждани и на българската страна“,

каза той. Георгиев посочи още, че към настоящия момент българските институции работят по въпроса, МВнР, МС веднага са уведомени. Борисов като премиер също е в течение на фактите, които са съпътстващи покрай извънредното положение в Турция

 „Към настоящия момент все още очакваме да се запознаем с окончателните параметри и докато не бъде обявено в турския държавен вестник какво ще се случва точно с извънредното положение, няма как да знаем в какво ще се състои то“, каза депутатът.

Според съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев

обявяването на извънредно положение в Турция няма пряко отражение за нашата национална сигурност.

Всички сериозни тревоги за развитието на Турция, които бяха валидни вчера, са още по-валидни към днешна дата с оглед на фактическото суспендиране на демокрацията и конституционния ред в Турция в настоящия момент, но не би трябвало да се разглежда като пряк риск за нашата национална сигурност, смята той.

Бившият външен министър Ивайло Калфин пък оценява събитията в съседна Турция като едновременно тревожни и тъжни. Пред Дойче Веле бившият първи дипломат коментира, че стремежът на Ердоган към еднолична власт в Турция ще създаде значително напрежение сред турското общество.

„Тези действия е възможно да направят Турция по-агресивна в международните отношени

и аз не съм никак сигурен дали такова втвърдяване може да бъде за добро или лошо в нашия географски регион“, смята Калфин. Според бившия външен министър, не опитът за държавен преврат, но и предхождащите го репресии спрямо турските медии и съдебна система, както и започналата след това „чистка“ далеч не се вписват в европейските ценности, а тъкмо обратното.

Срещу тези свои действия президентът Ердоган издига заплахата от бежанците.

И тъкмо затова твърдя, че е възможно Турция да предприеме по-силов подход и да се опита да постави пред свършен факт своите партньори. А подобно поведение не трябва да бъде приемано и толерирано от ЕС и България“, е убеден Ивайло Калфин.

Още за неуспешния преврат в Турция:

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Вече нищо не може да спре Ердоган?

Има ли риск от нов опит за преврат в Турция