Още по темата

Беглецът Абдуллах Бююк няма да получи политическо убежище в България, властите са отхвърлили искането му, постановили са екстрадицията му и връщането му в Турция е в процес на подготовка.

Това съобщава министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в.“Хюрриет“. Бизнесменът Бююк е заподозрян в Турция във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат от 15 юли т.г.

Часове след това стана ясно, че 40-годишният Бююк е предаден на властите в Турция. За това потвърждават и няколко турски медии с кратко съобщение, което не съдържа подробности. Става ясно само, че екстрадицията на Бююк е направена на ГКПП Капитан Андреево – Капъ куле днес.

Абдуллах Бююк е известен като финансист на организацията на Гюлен, 

твърдят турските издания. 

Вестник "Стар“ уточнява, че българските сили за сигурност са го предали на турските гранични власти при Капъ куле, след което той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин.

От МВР също потвърдиха

- административна мярка „принудително отвеждане до границата“ е изпълнена спрямо турския гражданин Абдуллах Бююк. Причината -  не е напуснал страната до изтичане на разрешения му за престой срок. 

В интервю за "Събуди се" по NOVA през март Бююк разказва, че има бизнес с продажба на домейни в интернет и че в Турция положението е зле. 

Че у нас има издирван от Анкара гюленист Чавушоглу съобщи на митинг в Анталия на 31 юли.

Той дори го нарече предател. На 1 август българската прокуратура и правосъдният министър Екатерина Захариева обясниха, че след 28 юни не е имало отправено искане от Турция за екстрадиция на нейни граждани.

Искането за екстрадиция на Бююк е получено на 15 февруари. Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията му в края на март, гласи официалната информация на прокуратурата.  

Бююк е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари е поискал политическо убежище. В публикация от 27 март т.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август м.г. заподозреният във връзки с движението на Проповедника Фетуллах Гюлен е бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

На 9 април отново „Сабах“ пише за него и още в заглавието си уточнява, че Буюк е спонсор на гюленисткото движение „Хизмет“ и е заловен в България. Това турските власти са узнали от Интерпол, докладвано им е, че той е бил задържан в хотелската му стая, но не се посочва в кой град. Същата публикация твърди, че тогава е започнала подготовката за искането за екстрадирането му. В.“Заман“ от 12 май т. г. проследява историята с бягството на Бююк.