3

В ъзможно е всякакво развитие на конфликта в Сирия, коментира премиерът Пламен Орешарски в китайския град Далиен, където е на посещение, предаде Нова телевизия.

Той отново подчерта позицията на правителството, че на конфликта в арабската страна трябва да бъде намерено мирно разрешение.

"Всичко може да се очаква като развитие. Но аз продължавам скрито да се надявам на политическо разрешаване на кризата", коментира Орешарски.

Премиерът припомни, че българската позиция за Сирия съвпада с тази на външните министри на Европейския съюз.

Конфликтът обаче не попадна в дневния ред на срещата на премиера с китайския му колега - Ли Къцян. Двамата обсъдиха как да повишат стокообмена между двете страни, както и възможностите за повече китайски инвестиции у нас. В лятната резиденция на Ли Къцян двамата лидери се договориха още голяма част от инвестициите на Китай към Европа да минават именно през България. 

По-рано днес външният министър Кристиан Вигенин коментира, че "България не може и не бива да участва във военна операция, особено когато е без мандата на Съвета за сигурност на ООН. Дори да има мандат, ние трябва много въздържано да подходим към нещо подобно, защото трябва да сме наясно с нашите собствени възможности и да знаем къде наистина можем да бъдем полезни и с какво".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@