Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил
Източник: ЕПА/БГНЕС
69

С лед като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ.

Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка, съобщава ТВ7.

Според тях БНБ "демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение".

Те твърдят, че според закона централната банка трябва да обяви доклад на квесторите за състоянието на банката, а вместо това тя оповестява "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ АД".

Според ръководителите на КТБ изводите в докладите не могат да се ползват директно от БНБ, тъй като съгласно сключените консултантски договори одиторските фирми са подписали условие, че не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях пред Централната банка.

БНБ няма право да основава каквато и да било своя позиция върху одиторските доклади, се твърди в писмото. "В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или друго експертно заключение в съдебни или други производства. С други думи - не е достатъчно експертен, за да издържи в съда, въпреки че БНБ заявява как е предала докладите в СГП".

При обжалване пред съда ще бъде проверявано и дали квесторите имат изискуемия от закона 5-годишен стаж на ръководни длъжности в банка и при липса на такъв всички техни действия могат да се окажат нищожни със следващите от това негативни последици не само за БНБ, но и за държавата като цяло, пишат още директорите на банката.

Те твърдят още, че БНБ води политика на принудително влошаване на състоянието на банката с цел пълната й декапитализация и отнемането на нейния лиценз.

Ръководителите на банката цитират данни, според които към 30 септември тази година капиталът на КТБ все още е положителен.

Според тях заради това БНБ е приложила допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика, приета през август 2014 г., за да може загубата да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел – отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД.

На база на неофициалните оценки БНБ си позволява да отправя клевети за извършени документни престъпления, твърдейки, че финансови и надзорни отчети пред управление "Банков надзор" на БНБ са били недостоверни и подвеждащи, заявяват още банкерите.

"Това поведение е безотговорно и несъвместимо с висотата, която трябва да заема институцията, тъй като не може да се твърди нещо, което не е доказано, не може през призмата на нова ситуация и нови приети от квесторите правила да се оценяват документи, изготвени при други обстоятелства и при действие на издадени от БНБ актове, които не е констатирано да са нарушени", пише още в писмото.

"Фрапантната цифра от над 4,222 млрд. лв. обезценка на активите, произтичаща основно от оценка на вземания по кредитни сделки, от които нито една не е сключена по време на управление на квесторите, означава, че загубата е трупана с месеци, ако не и с години и не може да не е усетена дори от неспециалисти. През цялото време обаче дейността на КТБ АД е одитирана от авторитетна, международно призната външна одиторска фирма и отчетите са представяни в БНБ, която освен това периодично е извършвала и надзорни инспекции, като нарушения не само не са констатирани, а и КТБ АД няколко дни преди специалния надзор е определена от самата БНБ като стабилна банка и в това качество й е разрешено да придобие акциите на ТБ "Креди Агрикол". Това означава, че ако КТБ АД изобщо има вина за състоянието си, то многократно по-голяма отговорност следва да носи висшето ръководство на БНБ, която по закон е длъжна да следи за стабилността на банките", заявявят ръководителите на КТБ.

"С оповестяване на оценки, които нямат одиторска стойност, БНБ за пореден път показва, че е готова да ползва всякакви средства, за да се докаже несъстоятелното твърдение на Управителя на БНБ от началото на кризата за лоши кредити над 3,5 млрд. лв.

Отново обръщаме внимание на факта, че отнемането на лиценза на банката на база на данни, които са резултат от управлението на КТБ АД от Централната банка, противоречи на закона. Въпреки това г-н Искров се кани с помощта на Управителния съвет на БНБ да направи точно това и да ликвидира КТБ АД - въпреки готовността на основните акционери и външни инвеститори да възстановят нормалната дейност на банката, каквато възможност не им се дава вече трети месец.

Готова ли е Централната банка за последствията от това си решение върху цялата банкова система? Готово ли е настоящото правителство за последствията от това решение върху публичните финанси не само към днешна дата, но и за години напред? Готови ли са политическите сили, които искат да управляват България, за последствията върху икономиката, бюджета и инвестиционния климат?", пишат още ръководителите на банката. 

Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 2 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 4 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 5 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 5 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 5 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 6 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 6 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение